Середній вік випускника програми МВА в Росії - 34 роки


Якщо 20 років тому середній вік слухачів програми MBA був більше 40 років, то зараз близько 35.


Середній вік слухача в першому наборі на MBA-програму російської школи менеджменту "Лінк" в 1991 році був 41 рік. У 2010 році - 34 роки. Все більше молоді вступає і в інші школи бізнесу - вони хочуть швидкої кар'єри.

Бізнес-освіта, яка раніше була вищим етапом навчання професіоналів, сьогодні приваблює все більше молодих людей, каже Наталія Жаворонкова, директор програми МВА "Стратегія" школи "Лінк".

Якщо 10 років тому середній вік менеджера, який сів за парту у "Лінку" був 40 років, а його позиція в компанії - не нижче виконавчого директора, то сьогодні це 30-річні керівники департаментів.

Все більше молодих фахівців і керівників приходить і в інші школи. У Вищій школі корпоративного управління (ВШКУ) ще в 2006 році найбільш численною групою (30%) були слухачі 36-40 років.

У 2008 році 51% студентів були молодше 35 років (у тому числі до 30 років - 37%), в 2010 році - вже 65%. Багато молоді і в інших школах. Зростання відбувається за рахунок менеджерів 26-40 років, які традиційно становили більшість клієнтів шкіл бізнесу.

Омолодження студентів МВА-програм йде і на Заході. Основна причина цього – пришвидшення темпу життя. Молоді люди раніше йдуть у бізнес, раніше беруть управління компаніями до своїх рук і, відповідно, раніше замислюються про розвиток управлінських навичок.

Крім того, з переходом на систему освіти "4 + 2" у людей з'явився вибір, куди йти вчитися після бакалаврату: людина може вибрати не магістратуру, а програму MBA (іноді відразу після бакалаврату, іноді попрацювавши 1-3 роки), пояснює тенденцію Ольга Гозман, керівник Begin Group.

За словами Жаворонкова, покоління 90-х дуже ретельно вивчало теорію, хотіло дійти до суті. Але ця рефлексія часто гальмувала навчальний процес - робота в групі затягувалася. Молодь, перевантажена інформацією, дуже швидко домовляється між собою, швидко починає роботу над вирішенням проблеми, часом до кінця в ній не розібравшись.


Додатково:

Народный рейтинг бизнес-школ MBA-SU-Известия ( https://euroosvita.net/?category=1&id=834 )

Рейтинг ведущих программ ЕМВА. Версия Financial Times ( https://euroosvita.net/?category=1&id=389 )




Огигінал новини «Середній вік випускника програми МВА в Росії - 34 роки» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=965
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php