Такого ЗНО, яке було у 2008-2009 роках вже не буде, - І.Лікарчук


Якщо повністю спрацює система прийому до ВНЗ так, як вона передбачена сьогодні, то ЗНО стане профанацією.


Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, в інтерв’ю УНІАН, поділився власним баченням розвитку системи тестування та окреслив перспективи ЗНО.

Коментуючи питання про своє звільнення він зазначив, що не бачить політичної складової у своєму звільнені.

"Це швидше, з одного боку, реалізація планів на ліквідацію незалежності ЗНО, а з іншого боку – власні амбіції окремих нинішніх керівників Міністерства освіти, в яких є помста за те, що було раніше", - зазначив Лікарчук.

"Мова йде про те, щоб ЗНО зробити залежним. І біда в тому, що не від міністерства, а від однієї конкретної людини у міністерстві. І постать цієї людини дуже чітко вгадується", - підкреслив Лікарчук.



Він також зауважив, що девальвація системи ЗНО розпочалася у квітні 2010 року, коли були внесені зміни до Умов прийому до ВНЗ, якими запроваджувався середній бал атестату, надавалося право випускникам попередніх років не складати тести, урівняли сертифікати, видані у різні роки.

"Я писав не одну доповідну міністру, намагався довести, що це непрофесійно, це неправильно. Але мої докази не були почуті", - зазначив Лікарчук.

Коментуючи майбутнє системи зовнішнього оцінювання, Лікарчук зокрема зазначив, що якщо повністю спрацює система прийому до ВНЗ так, як вона передбачена сьогодні, то ЗНО стане профанацією.

"Що таке додати 20 балів за навчання на підготовчих курсах? Той, хто може заплатити гроші – той отримує ці 20 балів. Хто не може заплатити гроші – вже виявляється не в рівних умовах з рештою", - заявив Лікарчук.

Він також жорстко розкритикував урахування певної кількості балів при вступі до ВНЗ за участь у Малій академії наук та предметних олімпіадах. "Ми знаємо, що таке предметні олімпіади навіть IV рівня, прекрасно знаємо, як купуються і продаються ці перші, другі, треті місця. Це не є ні для кого секретом", - зауважив експерт.

На переконання Лікарчука, практика урівняння сертифікатів випускників попередніх років є неправильною. "Навіть програма ЗНО 2011 року відрізняється від програми 2010 року. Ці сертифікати вже не можна порівнювати", - зазначив він.

"Такого ЗНО, яке було у 2008-2009 роках, коли воно мало дуже високий рейтинг громадської підтримки, не зважаючи на те, подобалося воно деяким політикам чи не подобалося, такого ЗНО вже не буде", - підсумував експерт.



Огигінал новини «Такого ЗНО, яке було у 2008-2009 роках вже не буде, - І.Лікарчук» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=926
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php