З нового року студенти зможуть розраховувати на дипломи єврозразка


Затверджене Міністерством освіти доповнення до диплома про вищу освіту європейського зразка (diploma supplement) поки залишається малодоступним для студентів.

"Старшокурсникам у ректоратах відмовляють у видачі цього доповнення, не пояснюючи чому. Адже воно допоможе тим, хто збирається працювати або вчитися у Європі", - розповів координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

Виявилося, причини технічні: не у всіх вузів є можливість, не порушуючи закон про захист інформації, замовити такі доповнення до диплому, пише газета "Сегодня".

"За законом про захист інформації, всі дані повинні міститися і готуватися тільки на сертифікованих комп'ютерах, які захищені від несанкціонованого доступу. Потрібно спецприміщення, оператори, що мають допуск, щоб не було витоку інформації та підробки даних. Зараз займаємося сертифікацією, думаю, будемо готові до нового року", - говорить проректор університету ім. Т.Шевченка Володимир Бугров.

Нагадаємо, 4 місяці тому міністр освіти Дмитро Табачник вручив 51 такий документ випускникам Київського політеху, і з тих справа не зрушила, хоча попит є (не тільки серед нинішніх стршокурсників, а й випускників минулих років).

Таке доповнення до диплома фактично дозволяє легалізувати наш диплом на Заході, а коштує всього 100 гривень. Це дешевше, ніж самому перекладати диплом на англійську і завіряти його нотаріально.

Як пояснив ректор КПІ Михайло Згуровський, diploma supplement - це приведена до євростандартів наша виписка з диплому, в якій зазначено, які дисципліни і з якою оцінкою вивчив студент. При цьому, предмети оцінені в так званих кредитах.

Сам документ виготовлений на захищених від підробки бланках і виглядає як брошура формату А4. Його електронна копія знаходиться в базі даних МОН, тому підробляти документ немає сенсу.




Огигінал новини «З нового року студенти зможуть розраховувати на дипломи єврозразка» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=848
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php