Ігор Лікарчук: Рейтинг ВНЗ від міністерства освіти стане статистичною звітністю


Ніде в світі рейтинги вищих навчальних закладів (ВНЗ) не складаються органами, які цими ж ВНЗ керують. Про це в інтерв'ю Сomments.ua сказав директор Центру освітніх технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, коментуючи наміри вітчизняного Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС) створити власний нацрейтинг вищих навчальних закладів.

"Наші університети не є автономними. Вони цілком і повністю залежать від "господаря". Фінансування і розподіл державного замовлення в українській вищій освіті побудовано за принципом "тому - дам, а тому - не дам". Тому хто буде кращим в рейтингу? Той, кому дадуть. Тому вже сьогодні можна сказати, що це буде 4-5 університетів - один на першому, інший на другому місці, через рік зміняться", - наголосив експерт.

За його словами, механізми, за якими буде діяти ініційована міністерством освіти система, не зрозумілі.

"Це положення - абсолютно декларативне. У ньому не визначено жодного критерію цього оцінювання, ні його методика, ні інструменти. Зате є дуже цікава фраза - що дані для оцінювання будуть подавати самі вищі навчальні заклади. Це анекдот! Тоді не потрібно оцінювати - можна зайти на сайт Держкомстату і взяти звідти статистичні дані про роботу ВНЗ", - сказав І.Лікарчук.

Тому експерт підозрює, що нацрейтинг ВНЗ у результаті виявиться звичайною статистичною звітністю.



Додатково:

Аудит - модна «фішка» для престижу чи надійний інструмент для удосконалення міжнародної системи вищої освіти? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1605 )

Про затвердження Положення про національну систему рейтингового оцінювання діяльності вищих навчальних закладів ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1525 )

Google назвал самый престижный ВУЗ Украины (июнь, 2011) ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1105 )

Рейтинг університетів України III, IV рівнів акредитації Топ-200 Україна ( https://euroosvita.net/?category=3 )




Огигінал новини «Ігор Лікарчук: Рейтинг ВНЗ від міністерства освіти стане статистичною звітністю» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=782
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php