До 1 травня: Українці, що евакуювались за кордон та отримують фінансову підтримку від іноземних держав, повинні задекларувати ці доходи


Українці, що евакуювались за кордон та отримують фінансову підтримку від іноземних держав, повинні задекларувати ці доходи. Сплачувати податки з цих грошей не потрібно.

Про це повідомляє ( https://t.me/ninayuzhanina/621 )народна депутатка, членкиня комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Хто повинен подати декларацію про доходи з-за кордону

Українці, які отримали тимчасовий захист в інших країнах світу, повинні задекларувати допомогу від них як іноземні доходи, а саме:

  • виплати від держав;

  • їх державних фондів;

  • від іноземних компаній;

  • благодійних організацій.

  • Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із цих грошей платити не треба.

    Декларувати як іноземний дохід потрібно і заробітню плату, якщо ви працювали за кордоном. Ці гроші підлягають:

  • декларуванню;

  • сплаті податку на доходи за ставкою 18%;

  • військовому збору за ставкою 1,5%.

  • Декларацію про майновий стан за 2022 рік треба подати до 1 травня 2023 року, а сплатити податки треба до 1 серпня 2023 року включно.

    Якщо подати декларацію несвоєчасно та проігнорувати попередження, то:

  • можна отримати штраф у розмірі 340 гривень;

  • або ж штраф у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Як подати декларацію про доходи з-за кордону

    Декларацію можна буде надіслати поштою. Після цього має надійти повідомлення про вручення та опис вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення дедлайну.

    Також декларацію можна надіслати в електронній формі або через особистий електронний кабінет на сайті податкової.

    Відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування, суму податку можна зменшити на ту, яка уже була сплачена як податкове зобов’язання за кордоном.




    Довідково: Відзвітувати можна буде протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану

    Державна податкова служба України у зв’язку із запровадженням відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України воєнного стану та з метою забезпечення можливості платникам податків виконати вимоги Податкового кодексу України (далі – Кодекс) задекларувати свої доходи, визначити та сплатити податкові зобов’язання інформує.

    Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX (далі – Закон 2118) у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів слати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану.

    З урахуванням зазначених законодавчих норм Державна податкова служба України повідомляє, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи граничний термін подання звітності відтерміновується до строку, встановленого Законом України № 2118-IX ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2118-20#Text ).





    Додатково:

    РБК-Україна: Навіщо чиновники приховали свої доходи і чому Рада не повертає е-декларації ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7806 )




    За інформацією:
    evacuation.city ( https://evacuation.city/articles/272018/do-1-travnya-pereselenci-za-kordonom-povinni-podati-deklaraciyu-pro-dohodi ),
    kmu.gov.ua ( https://www.kmu.gov.ua/news/dps-shchodo-podannya-gromadyanami-podatkovoyi-deklaraciyi-pro-majnovij-stan-i-dohodi ),
    zakon.rada.gov.ua ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2118-20 )



    Огигінал новини «До 1 травня: Українці, що евакуювались за кордон та отримують фінансову підтримку від іноземних держав, повинні задекларувати ці доходи» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7815
    «Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php