University World News: Індійські студенти повертаються в Україну, незважаючи на загострення війни


Частина індійських студентів, які були евакуйовані за сприяння влади Індії з України після початку російської агресії в лютому, повернулися в Україну.

Інші планують повернутися, незважаючи на ескалацію війни, а Міністерство закордонних справ Індії видало пораду, в якій просять студентів покинути Україну, повідомляє ( https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20221104125707260 )universityworldnews.com

Багато студентів почуваються змушеними повернутися, незважаючи на зростаючі ризики, заради свого майбутнього, оскільки вони не змогли продовжити навчання в Індії. Зокрема, студенти, які навчаються на медичному факультеті, повертаються до регіонів України, де університети функціонують майже нормально, наприклад, у Західній Україні, де інфраструктура досі була відносно неушкодженою.

Близько 20 000 індійських студентів, більшість з яких вивчають медицину, були повернуті додому на початку цього року, щоб уникнути жахливих умов в обложених містах на сході країни.

Після повернення до Індії студенти, які вивчали медицину в різних містах України, звернулися до влади Індії та штату з проханням дозволити їм перевестися до індійських медичних коледжів для продовження клінічної підготовки та медичної освіти.

Однак уряд Індії відмовився задовольнити їхні вимоги, і більшість студентів навчаються онлайн у своїх університетах в Україні, а деякі перейшли до різних університетів інших країн.

Національна медична комісія (The National Medical Commission - NMC), індійський регулюючий орган, який наглядає за медичною освітою та професіоналами, дозволив онлайн-заняття лише для теорії, але не для практичної чи клінічної підготовки для студентів в таких країнах, як Україна та Китай.

Анураг Крішн (Anurag Krishn), студент четвертого курсу Вінницького національного медичного університету імені Пирогова, сказав, що не планує повертатися до Індії найближчим часом. «Ми [студенти] вирішили почекати деякий час. Якщо умови погіршаться, ми можемо подумати про переїзд у безпечніше місце».

«Але зараз ми зосереджені на навчанні та плануємо отримати дипломи. [Індійський] уряд знає, що насправді у нас не залишилося іншого виходу», — сказав він.

Зараз у Вінниці відносно спокійно, незважаючи на те, що 11 жовтня місто зазнало атаки безпілотників, внаслідок чого виникли перебої з енергопостачанням. Починаючи з 10 жовтня, низка раніше безпечних міст в західних регіонах, в тому числі Львів поблизу кордону з Польщею, обстрілювалися безпілотниками та ракетами.

Райони, які не зазнали бомбардування, постраждали від перебоїв з електрикою та водою, оскільки постраждала критична інфраструктура. Ситуація у східних регіонах, зокрема в Донецьку та Луганську, вкрай небезпечна. Посольство Індії порадило студентам не повертатися до навчальних закладів у цих двох областях.

Студенти ігнорують рекомендації посольства


25 жовтня посольство Індії оприлюднило друге за тиждень попередження, в якому закликало своїх громадян «залишити Україну всіма доступними засобами». 19 жовтня воно оприлюднило аналогічне повідомлення.

«У продовження попередження, опублікованого посольством 19 жовтня 2022 року, всім громадянам Індії, які перебувають в Україні, рекомендується негайно покинути Україну доступними засобами. Деякі громадяни Індії вже покинули Україну згідно з попереднім попередженням»
, – йдеться в повідомленні. Посольство попередило громадян Індії про погіршення ситуації з безпекою в Україні.

Студенти, багато з яких прибули на початок нового навчального року минулого місяця, кажуть, що такі поради не ґрунтуються на реальних обставинах, і натомість попросили посольство допомогти їм.

Студент п’ятого курсу медичного факультету сказав на умовах анонімності: «Незалежно від того, яку пораду видасть Міністерство закордонних справ, ми повернемося до Індії лише після завершення медичного курсу».

Він додав: «Наші батьки витратили на нас багато грошей. Ми походимо з сімей середнього класу, тому найкращий варіант для студентів – це переїхати в Україну, з чим би нам не довелося зіткнутися.»

«Частина студентів четвертого, п’ятого та шостого курсів, які вивчали медицину в Україні, повернулася в Україну, багато інших готуються повернутися».

Він сказав: «У нас немає майбутнього в Індії. Ми також оплатили курси в Україні. Наш уряд не допомагає, і у нас не залишається іншого виходу, окрім як відновити наші заняття в Україні, незважаючи на ризик для нашого життя».

Аканкша повідомила, назвавши лише своє ім’я, що вона була на шостому курсі медичного факультету Ужгородськго національного університету в Західній Україні, недалеко від кордону зі Словаччиною та Угорщиною, коли вона повернулася до Індії з іншими студентами в березні.

«Я студентка шостого курсу медичного факультету, тому потрібно проходити практику. Тому останні шість місяців я практикувала у приватній лікарні [в Делі]. Мені надійшов лист з медичного факультету, в якому мене викликають назад в Україну», – розповіла вона.

Аканкша сказала, що вона та члени її родини пережили величезний психологічний стрес, коли, як і у тисячі інших студентів, які повернулися з України, її навчання було припинено. За її словами, уряд Індії не був готовий розмістити їх до медичних коледжів.

«Тож у нас немає іншого виходу, окрім як повернутися в Україну, хоча ми стикаємося з тиском з боку батьків і членів родини. Вони дуже хвилюються за нашу безпеку, і ситуація дуже складна».

«Багато студентів досі розриваються між тим, повертатися чи ні», — додала вона.

Клопотання в суді знаходяться на розгляді

Ще один студент п’ятого курсу медичного курсу, який евакуювався з України і зараз перебуває у Фарідабаді в штаті Хар’яна на півночі Індії, сказав, що у них не залишилося жодного варіанту залишитися в Індії після того, як минулого місяця центральний уряд повідомив Верховному суду Індії, що індійські студенти-медики, які мали повернутися з України, не могли бути розміщені в індійських університетах, оскільки Національна медична комісія не дозволяє іноземним студентам-медикам приймати або переводити їх до відповідних індійських коледжів чи університетів.

Студент сказав: «Уряд заявив суду, що в Законі про Індійську медичну раду чи Законі про Національну медичну комісію немає таких сприятливих положень. Тому у нас немає майбутнього тут (в Індії)».

Індійські студенти, які були евакуйовані з України, подали до суду низку клопотань про дозвіл продовжити навчання медицині в Індії. Проте Міністерство охорони здоров’я та сімейного добробуту Індії повідомило Верховному суду, що стандарти медичної освіти в Індії будуть серйозно погіршені, якщо цих студентів розмістять у індійських установах.

У міністерстві зазначили, що студенти поїхали до інших країн через нижчі оцінки на висококонкурентних медичних вступних іспитах, відомих як NEET (National Eligibility cum Entrance Test), і доступність медичної освіти в інших країнах, наприклад в Україні.

Тим часом звернення студентів досі перебувають на розгляді у Верховному суді. Суд об’єднав усі клопотання і розглядатиме їх одночасно.

Наступне слухання справи було призначено на 1 листопада, але його перенесли, а нову дату ще не призначили.

Деякі зі студентів - заявників до суду наполягають, що справу слід розглянути та вирішити найближчим часом, оскільки російсько-український конфлікт загострився.




Огигінал новини «University World News: Індійські студенти повертаються в Україну, незважаючи на загострення війни» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7666
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php