Освітній омбудсмен: Педагог самостійно визначає своє робоче місце під час дистанційної роботи


У зв’язку з масовими ракетними обстрілами та для збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу Міністерство освіти і науки України надіслало лист до органів управління освітою та закладів освіти №1/11870-22 від 10.10.2022 року, в якому рекомендує прийняти рішення про навчання у закладах освіти у дистанційному форматі до 14 жовтня 2022 року.

І одразу до нас масово почали надходити повідомлення про те, що керівники шкіл, а деінде й управління освіти, примушують педагогів приходити до закладів освіти й проводити звідти уроки та заняття. І не дозволяють здійснювати навчання з дому чи іншого зручного місця для педагога. Це робиться з метою начебто контролю за освітнім процесом.

Подібна ситуація була з початком карантину через Covid-19, коли керівники заганяли педагогів у холодні заклади освіти з метою контролю, потім ситуація повторилася з початком війни. І знову вона виникає.

Ми не розуміємо, чого саме прагнуть керівники, коли наражають на небезпеку життя та здоров’я своїх працівників. Адже є випадки, коли вчителів примушують приходити до закладу освіти, в якому немає укриття і проводити онлайн уроки під час повітряної тривоги. На декого з вчителів вже склали догани за відсутність на роботі.

Служба ( https://eo.gov.ua/vchyteli-ta-vykladachi-mozhut-pratsiuvaty-dystantsiyno-z-bud-iakoi-krainy/2022/03/10/ ) освітнього омбудсмена https://bit.ly/3ERO3aX ( https://bit.ly/3ERO3aX ) вже декілька разів надавала роз’яснення, що педагогічні працівники під час запровадження дистанційної роботи мають право самостійно визначати своє робоче місце. Таке роз’яснення надавало й Міністерство освіти і науки ( https://eo.gov.ua/vchyteli-ta-vykladachi-mozhut-pratsyuvaty-dystantsiyno-poza-mezhamy-ukrayiny-mon/2022/03/16/ ) України https://bit.ly/3ExCkhh ( https://bit.ly/3ExCkhh ) , але все одно незаконний примус продовжується.

Прошу педагогічних працівників захищати свої права і подавати звернення https://bit.ly/3PTNy2o ( https://bit.ly/3PTNy2o ) .

А для того, щоб нагадати, якими саме нормативними актами визначається порядок дистанційної роботи і дистанційного навчання, ми підготували докладні роз’яснення, з якими можна ознайомитися нижче.

ПОНЯТТЯ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Дистанційне навчання – організація освітнього процесу (за дистанційною формою здобуття освіти або шляхом використання технологій дистанційного навчання в різних формах здобуття освіти) в умовах віддаленості один від одного його учасників та їх як правило опосередкованої взаємодії в освітньому середовищі, яке функціонує на базі сучасних освітніх, інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій.

У освітньому законодавстві є поняття дистанційного навчання як окремої форми здобуття освіти, тобто коли весь освітній процес здійснюється суто в дистанційному форматі. (Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#Text )) https://bit.ly/3fPoSuT ( https://bit.ly/3fPoSuT )

Та є поняття організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання. Це забезпечення освітнього процесу під час надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження, карантину, інших обставин, які об’єктивно унеможливлюють відвідування закладів освіти (далі – надзвичайні обставини).

А технології дистанційного навчання – комплекс освітніх технологій, а також інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій, що дають можливість реалізувати процес дистанційного навчання в закладах освіти.

Тобто запровадження дистанційного навчання чи організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання передбачає віддаленість учнів й педагогів та віддалене виконання педагогами своєї роботи.

І в разі видання наказу про дистанційне навчання чи організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання у закладі освіти змінюється форма роботи з очної на дистанційну для педагогів.

ПОНЯТТЯ – ДИСТАНЦІЙНА РОБОТА

Дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (стаття 60-2 Кодексу ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n1571 )Законів про працю України). https://bit.ly/3g2yoLe ( https://bit.ly/3g2yoLe )

У разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

З таким працівником укладається відповідний трудовий договір, до вашої уваги – Типова форма трудового договору ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0886-21#n16 ) про дистанційну роботу. https://bit.ly/3TeleJt ( https://bit.ly/3TeleJt )

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі.

НАКАЗ ПРО ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ТА ДИСТАНЦІЙНУ РОБОТУ

Якщо виникають причини (збройна агресія, надзвичайні ситуації, пандемія тощо) чи відповідне рішення приймають військові адміністрації, роботодавець (а це – керівник закладу освіти) зобов’язаний видати наказ про запровадження:

  • дистанційного навчання

  • організацію освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання

  • дистанційну роботу тих працівників, які можуть здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно.

  • Здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно мають змогу вчителі та викладачі.

    Укладати трудовий договір про дистанційну роботу в письмовій формі не потрібно.

    З наказом мають ознайомитися протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи ( стаття 60(2) Кодексу Законів України ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n1571 ) про працю.) https://bit.ly/3g2yoLe ( https://bit.ly/3g2yoLe )

    КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ДИСТАНЦІЙНОЇ РОБОТИ

    Відповідно до Положення про дистанційну форму ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#Text ) здобуття повної загальної середньої освіти, https://bit.ly/3fPoSuT ( https://bit.ly/3fPoSuT ) керівник закладу освіти забезпечує організацію освітнього процесу під час дистанційного навчання та здійснення контролю за виконанням освітніх програм. Спосіб організації такого контролю схвалюється педагогічною радою закладу освіти.

    У разі потреби засновник і керівник закладу освіти забезпечує організаційну та методичну підтримку педагогічних працівників для реалізації дистанційного навчання.

    Керівник та його заступники також можуть здійснювати контроль за виконанням освітніх програм дистанційно. Це дозволяють зробити й електронні освітні платформи та онлайн сервіси.

    У крайньому разі в закладі освіти можуть вести онлайн розклад у будь-якому форматі й педагог може давати посилання, логін та пароль входу на кожен урок чи заняття.

    ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНІКОЮ

    У Положенні про дистанційну форму ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#Text ) здобуття повної загальної середньої освіти https://bit.ly/3fPoSuT ( https://bit.ly/3fPoSuT ) зазначається, що з метою забезпечення умов праці, необхідних для організації дистанційного навчання, відповідно до умов трудового договору або за рішенням засновника може здійснюватися надання педагогічним працівникам персональних комп’ютерів (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку) в тимчасове користування.

    Але більшість вчителів використовують або власне обладнання, або те обладнання, яке може надати для використання заклад освіти. І ми ще під час пандемії бачили, що є професійні і відповідальні керівники, яки видавали і видають накази про надання у користування вчителю комп’ютерної техніки закладу освіти для використання в умовах дистанційних форм освітнього процесу.



    Огигінал новини «Освітній омбудсмен: Педагог самостійно визначає своє робоче місце під час дистанційної роботи» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7630
    «Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php