Боротьба з COVID-19 в Україні: ЮНІСЕФ подали початкові оцінки впливу на бідність


В Україні пандемія COVID-19 стала реальним викликом не лише як криза в галузі здоров’я населення, а й як соціально-економічна криза через її вплив на бідність, зокрема бідність дітей.



COVID-19 загрожує також здатності України досягти Цілей сталого розвитку.

COVID-19 – унікальна криза в тому сенсі, що її соціально-економічний вплив сильно залежить від результатів реалізації стратегій щодо охорони здоров’я, подолання пандемії та карантину.

Незважаючи на високий ступінь невизначеності, ЮНІСЕФ у своєму звіті подали перші прогнози впливу COVID-19 на бідність найбільш уразливих категорій населення України.

Ці результати отримані шляхом мікромоделювання на основі обстежень умов життя домогосподарств (ОУЖД). Цей звіт є «живим» документом, який регулярно оновлюватиметься в міру надходження нової інформації.

Зокрема, фахівці організації прогнозують, що рівень бідності в Україні за абсолютним критерієм зросте з 27,2% до 43,6%. За більш загрозливим сценарієм - до 50,8%.

«Вплив на бідність дітей, за оцінками, буде ще відчутнішим: за менш загрозливим сценарієм рівень бідності дітей за абсолютним критерієм, очікується, зросте з 32,9% до 51,3%, а за більш загрозливим сценарієм – до 58,5%», – йдеться в повідомленні.

Резюмуючи вищесказане, ЮНІСЕФ закликає президента, парламент, уряд і місцеву владу вжити термінових ефективних заходів соціального захисту для пом'якшення наслідків пандемії коронавірусу.

«Сподіваємося, що результати цього мікромоделювання ляжуть в основу соціально-економічної політики Уряду України та сформують напрямки програмної роботи ключових зацікавлених сторін», – йдеться у звіті ЮНІСЕФ.

У цій публікації представлено оцінки масштабу цього впливу. Таким чином, заходи соціального захисту, спрямовані на пом'якшення наслідків COVID-19, повинні мати комплексний характер і передбачати використання інструментів і програм, які зараз є у розпорядженні Міністерства соціальної політики та інших профільних міністерств.

Замість того, щоб застосовувати підхід, оснований на категоріях, необхідно використати комбінацію кількох інструментів і програм, як універсальних, так і адресних, для охоплення найбільш уразливих категорій (наприклад, допомоги у зв'язку з народженням дитини, допомоги малозабезпеченим, допомоги багатодітним сім’ям, допомоги одиноким батькам).



Завантажити звіт ЮНІСЕФ:



Огигінал новини «Боротьба з COVID-19 в Україні: ЮНІСЕФ подали початкові оцінки впливу на бідність» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6493&id=5976&id=593
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php