В Україні планують створити «аналог NASA», ДніпроОДА готова співфінансувати запуск супутника


Виїзне засідання Комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку проходило у Дніпропетровській ОДА. До неї приєдналися представники Державного космічного агентства, великих підприємств, народні депутати.

В Україні планують створити «аналог NASA» – український аерокосмічний концерн, який об’єднає компанії зі сфери космосу та авіації. Це один з кроків, який допоможе відродити галузь, наголосили під час першого виїзного засідання Комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку в Дніпрі.

«Хочемо створити аерокосмічний концерн за аналогією NASA. До нього будуть входити підприємства космічної та авіаційної галузі. Це забезпечить взаємодію між ними, буде посилювати їх», – пояснив голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Серед інших кроків, які стимулюватимуть зростання галузі – ухвалення Закону України про приватний космос, перетворення держпідприємств на акціонерні товариства та напрацювання нової стратегії розвитку.

«Ми обговорили, які заходи простимулюють ракетно-космічну галузь України. Аби вона стала локомотивом економічного зростання,
– сказав голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Ми маємо думати про готові високотехнологічні продукти з високою доданою вартістю, які будемо експортувати по всьому світу. Саме такі може виробляти ракето-космічна галузь. І в перспективі – додати кілька відсотків до ВВП».

Дніпропетровська ОДА готова співфінансувати запуск супутника, спроектованого та виробленого в регіоні. Сума вкладень області може сягнути 1 млн дол. Про це стало відомо під час першого виїзного засідання Комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку у Дніпрі.

«Дніпро завжди по праву вважалося космічною столицею України. Проте зараз в галузі існують ситуативні та стратегічні проблеми, які маємо вирішувати. Нині обговорюємо як відродження великих підприємств, так і супутникові програми. Зокрема, маємо ініціативу: запустити український супутник, повністю спроектований та виготовлений на Дніпропетровщині. ОДА готова співфінансувати цей проєкт», – наголосив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

Йдеться про супутник, спроектований та створений на КБ «Південне».

«Дійшли згоди щодо реальності та можливості запуску першого українського супутника вже у 2021 році. Дніпропетровська область погодилася спільно фінансувати цей проєкт», – зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Загальна вартість запуску супутника на сьогодні – приблизно від 8 до 10 млн дол.







adm.dp.gov.ua ( https://adm.dp.gov.ua/news/v-ukrayini-planuyut-stvoriti-analog-nasa )





Додатково:

Першому українському наносупутнику PolyITAN-1 створеному в КПІ виповнилося п’ять з половиною років ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6330 )

Космічний центр «Полісся» діятиме на базі Житомирського національного агроекологічного університету ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6171 )



Огигінал новини «В Україні планують створити «аналог NASA», ДніпроОДА готова співфінансувати запуск супутника» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6396
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php