КПІ: Переможці конкурсу «Еко-Техно Україна 2020»


7 лютого відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу «Техно Україна 2020». З 200 школярів, які представили на суд журі 171 проєкт, обрали 8 переможців.

«Конкурс показав дуже високий інтелектуальний і професійний рівень учасників. У кожній галузі були дуже різноманітні та цікаві роботи. Учні отримали професійні контакти з науковцями – думаю, вони продовжаться надалі й школярі потраплять до лав нашого університету», – коментує Олексій Новіков, очільник фізико-технічного інституту КПІ та директор конкурсу «Техно Україна 2020».



З-поміж переможців журі обрало суперфіналістку, яка представить Україну на міжнародному конкурсі науково-технічної творчості ISEF у США. Цьогоріч нею стала Валентина Зінькова. Учениця Технічного ліцею КПІ презентувала роботу з математики на тему «Атаки типу Блейхенбахера на узагальнені схеми Ель-Гамаля».

«Я надзвичайно вражена тим, що здобула перше місце. В конкурсі беру участь вперше в житті. Конкурс мене дуже вразив: сподобалася атмосфера, всі учасники, дуже привітне журі. У своїй роботі я брала шифр та побудувала атаки на цифровий підпис для цього шифру. Таким чином я можу брати своє повідомлення та міняти під ним цифровий підпис», – ділиться враженнями Валентина.

Науковці та судді конкурсу вважають дослідження дівчини справжнім науковим проривом. «Переможниця конкурсу представила математичну роботу з криптографії дуже високого рівня. У проєкті серйозно розглядаються теоретичні атаки на дуже потужний алгоритм захисту», – зауважив Олексій Новіков.

Загалом проєкти учасників з усіх категорій були високо оцінені – учні отримали спеціальні нагороди від студентського журі, а також партнерів конкурсу.

Переможців «Техно Україна 2020» визначали у кожній з семи категорій. Загалом призи від генерального партнера конкурсу, компанії «Хуавей Україна» отримали понад 70 учасників — конкурсантів, які посіли 1-4 місця у своїх категоріях.

Перше місце у відповідних категоріях вибороли учасники конкурсу з такими проєктами:


Інженерія
«Модуль бортового комп’ютера для супутникових апаратів»
Павло Усатюк, учень 9-го класу, Черкаська спеціалізована школа №17.

Матеріалознавство
«Екоіграшки з мушлі»
Валерія Федулова, учениця 11-го класу, Маріупольський технічний ліцей.

Інформаційні технології
«Інтелектуальна система керування віддаленим автономним пунктом»
Роман Федевич, учень 11-го класу, Навчально-виховний комплекс “Школа комп’ютерних технологій – Львівський технологічний ліцей“.

«Онлайн-сервіс фільтрації імпульсних шумів на зображеннях методом найменших кінцевих різниць»
Дмитро Палагін, учень 10-го класу, Черкаський фізико-математичний ліцей.

Робототехніка
«Роботизований мобільний лабораторний комплекс аграрного призначення»
Назар Грабець, учень 11-го класу, Волинська Мала академія наук.

Енергетика
«Новий метод розробки та оптимізації хімічних джерел енергії»
Ілля Демиденко, учень 11-го класу, Харківський технічний ліцей №173

Математика
«Атаки типу Блейхенбахера на узагальнені схеми Ель-Гамаля»
Валентина Зінькова, учениця 10-го класу, Технічний ліцей КПІ

Фізика та астрономія
«Дослідження складної поведінки динамічної системи зв'язаних тіл»
Віктор Уланов, учень 10-го класу, Дніпровський ліцей інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара.



kpi.ua ( http://kpi.ua/2020-02-07 )





Додатково:

Першому українському наносупутнику PolyITAN-1 створеному в КПІ виповнилося п’ять з половиною років ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6330 )



Огигінал новини «КПІ: Переможці конкурсу «Еко-Техно Україна 2020»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6355
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php