Розпочинає роботу Український інститут розвитку освіти (УІРО)


Розпочинає роботу Український інститут розвитку освіти (УІРО) – агенція, що замість Інституту модернізації змісту освіти займатиметься впровадженням НУШ, а пізніше і зовсім перебере повноваження установи.



Про причини створення установи, а також ТОП-5 основних завдань УІРО на 2020 рік розповіли Міністр освіти і науки Ганна Новосад та очільник установи Вадим Карандій сьогодні, 28 листопада 2019 року, в межах пресконференції на НСК Олімпійський.

«Раніше ми існували в системі, коли в нас є Інститут модернізації змісту освіти, який, будьмо відверті, не завжди ефективно та вдало виконував функцію впроваджувальної агенції для Нової української школи. Як на мене, якщо ми хочемо вдосконалити якість впровадження НУШ, нам потрібно зробити перезавантаження. І тому ще влітку було прийнято рішення про створення УІРО», – розповіла Міністр освіти і науки України Ганна Новосад.

Вона відзначила, що одним із перших її рішень на посаді стало призначення керівником УІРО Вадима Карандія.

«З 2015 до 2019 року Вадим Анатолійович очолював Український центр оцінювання якості освіти. Це був, напевно, один із найскладніших періодів роботи УЦОЯО, одразу після найбільшого в історії центру скандалу щодо можливих маніпуляцій з результатами ЗНО. Вадим Анатолійович – та людина, яка змогла провести Центр через бурю, розробити якісно нові процедури та впровадити зміни, які гарантували безпеку та якість ЗНО», – повідомила Міністр.

Наразі вже розпочато поступове «переливання» ставок з ІМЗО в нову установу – УІРО.

«ІМЗО було скорочено на більше 100 штатних одиниць і, власне, за рахунок цього ми створили 35 ставок в УІРО, але з більшими зарплатами. Ми хочемо набрати на ці місця достойних фахівців з високою кваліфікацією, а для цього потрібно дати більш-менш нормальну зарплату для міста Києва. Краще мати компактнішу та ефективнішу організацію, ніж мати 300+ людей, які отримують по 4 тисячі гривень.Тобто ми не говоримо про якісь додаткові ресурси для роботи УІРО – ми все робимо в межах свого бюджету», – підкреслила Ганна Новосад.

Процес трансформації старої установи триватиме до 2021 року.

Вадим Карандій також презентував ТОП-5 пріоритетів роботи Українського інституту розвитку освіти.

Зокрема серед них:

- супровід пілотування нового стандарту початкової освіти у 3, 4 класах;

- дослідження якості дошкільної освіти з використанням міжнародного інструменту оцінювання ECERS;

- участь у розробці Державного стандарту базової середньої освіти та типової освітньої програми базової середньої освіти;

- підтримка професійного розвитку та зростання педагогічного працівника;

- розробка ефективних процедур експертної оцінки якості навчальної літератури, пілотування їх у процесі відбору підручників для 4 класу.



Огигінал новини «Розпочинає роботу Український інститут розвитку освіти (УІРО)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6279
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php