Мін’юст: Захист прав дітей, що контактують із законом, потребує особливої уваги з боку держави


Захист прав дітей, що контактують із законом у якості обвинуваченого або свідка, потребує особливої уваги з боку держави. Це і є пріоритетом в роботі створеної за ініціативи Мін’юсту Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Діяльність ради спрямована на захист прав дітей, що перебувають у контакті із законом, та зниження рівня злочинності серед неповнолітніх. Про це у Всесвітній день дитини повідомила радник Міжвідомчої координаційної ради Інна Юрина.

«Міністерство юстиції сьогодні є головним координатором усіх державних процесів щодо реформування сфери правосуддя для дітей. Саме Мін’юст ініціював створення Міжвідомчої координаційної ради, яка займається питаннями системи ювенального правосуддя. І саме на базі Ради забезпечується ефективна робота усіх стейкхолдерів цього процесу: представників інших органів влади, міжнародних партнерів та громадських організацій», – заявила Інна Юрина.

Вона зазначила, що Міжвідомча координаційна рада стала головним майданчиком та міжінституційною платформою для обміну досвідом, аналізу законодавства та формування й лобіювання необхідних для країни рішень саме тими людьми, які є справжніми фахівцями у цій сфері.

Інна Юрина наголосила, що в рамках діяльності Ради, Мін’юст разом із провідними експертами розробляє проект Закону України «Про правосуддя, дружнє до дитини». Мета цього законопроекту – створити ефективну та повноцінну систему ювенальної юстиції, яка буде спроможна забезпечити законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дитини, яка потрапила у конфлікт із законом, і яка також буде спрямована на захист прав і свобод дітей-потерпілих та дітей-свідків.

«Також нині триває робота над вдосконаленням системи збору даних щодо неповнолітніх, які перебувають у контакті із законом для того, щоб привести її у відповідність до міжнародних вимог», – повідомила радник Міжвідомчої координаційної ради.

Окрім того, за її словами, сьогодні йде напрацювання та розробка єдиних стандартів навчання спеціалістів системи юстиції щодо дітей, впроваджуються та реалізуються соціальні проекти для неповнолітніх правопорушників, зокрема пілотні програми з відновного правосуддя, заходи, направлені на профілактику правопорушень серед неповнолітніх.

Інна Юрина також нагадала, що діти можуть отримати юридичну допомогу через систему безоплатної правової допомоги.

«У Всесвітній день дитини всі дорослі повинні задуматися про нашу відповідальність за виховання майбутніх гідних членів суспільства. І що найголовніше – зрозуміти, що про дітей потрібно згадувати і пам’ятати щодня, а не тільки у Всесвітній день. Дитина: її розвиток, безпека, навчання, захист – ось що сьогодні має бути в основі роботи всіх державних інституцій, громадських об’єднань, міжнародних організацій. Діти – головне, що є в кожній державі, адже саме від того в яких умовах вони народжуються, виховуються та які можливості для розвитку мають, залежить, зрештою, і майбутнє самої держави», – наголосила Інна Юрина.








minjust.gov.ua ( https://minjust.gov.ua/news/ministry/zahist-prav-ditey-scho-kontaktuyut-iz-zakonom-potrebue-osoblivoi-uvagi-derjavi )




Додатково:

Міністерство юстиції: Створено онлайн-базу обміну успішними практиками підтримки дітей та підлітків у складних життєвих обставинах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5849 )



Огигінал новини «Мін’юст: Захист прав дітей, що контактують із законом, потребує особливої уваги з боку держави» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6271
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php