МОЗ України: Із 2020 року починається запровадження нової моделі фінансування безперервного професійного розвитку (БПР)


Медична освіта і наука

Одним із завдань трансформації системи охорони здоров’я є наближення стандартів підготовки медичних працівників до світових та забезпечення компетентної медичної допомоги всім пацієнтам. З цієї метою змінилися і принципи фінансування медичної освіт та науки.

Із 2020 року починається запровадження нової моделі фінансування безперервного професійного розвитку(БПР). Якщо раніше кошти виділялися на утримання закладів та факультетів післядипломної освіти, то за новим принципом - “Гроші підуть за лікарями” - на ті освітні заходи, які цікавлять конкретних лікарів та покращують їх індивідуальну медичну практику.

У 2020 році трансформація БПР відбуватиметься за гібридною моделлю переходу до капітаційного фінансування. 71 905 лікарів отримають близько 141 млн.грн. фіксованих виплат за БПР, а для 50% відсотків тимчасово збережеться стара модель підвищення кваліфікації через систему закладів та факультетів післядипломної освіти. Капітаційні виплати будуть здійснюватися департаментами охорони здоров’я відповідно до реєстру медичних працівників та реєстру медичних спеціалістів у порядку, окремо затвердженому МОЗ, як трансфертні персоніфіковані виплати на БПР лікарів.

Із 2020 року передбачається зміна фінансування заочної частини інтернатури.
Якщо раніше заробітну плату отримували тільки лікарі-інтерни, які навчаються за бюджетні кошти, то у наступному році кошти отримуватимуть всі інтерни. У бюджеті закладено 202 460,8 тис. грн. для фінансування близько 8 тис. випускників та 1,6 тис. лікарів-кураторів. Ці виплати будуть здійснюватися закладами вищої освіти відповідно до укладених ними договорів із закладами охорони здоров’я.

Фінансування медичної науки відбуватиметься за принципом «Гроші пішли на дослідження». Цей підхід був запроваджений у вересні 2019 року та передбачає цільове фінансування інноваційних наукових проєктів, а не утримання наукових закладів, як це було раніше. Комісія з питань науково-дослідних робіт проведе прозорий конкурс і відбір наукових проєктів, що фінансуватимуться за державні кошти. На це у бюджеті 2020 року передбачено 73 927,8 тис. грн. Новий принцип забезпечує ефективне використання бюджетних коштів та їх прозорий розподіл.





moz.gov.ua ( https://moz.gov.ua/article/news/bjudzhet-moz-ukraini-2020-prioriteti- )






Додатково:

Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2019 року: ЗВО з найвищою винахідницькою активністю ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6252 ) (Національного медичного університету імені О.О. Богомольця - вже нема серед лідерів...)

"Ваше здоров'я": Центр тестування МОЗ завдав державі збитків на мільйони гривень ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5879 )



Огигінал новини «МОЗ України: Із 2020 року починається запровадження нової моделі фінансування безперервного професійного розвитку (БПР)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6255
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php