В Україні завершилась вступна кампанія до профтехів – понад 104 тис вступників зараховано за регіональним та державним замовленням


У 2019 році до закладів професійної освіти зараховано 104 384 вступники.



З них 92 503 учні навчатимуться за кошти регіонального замовлення, 11 881 – державного. Таку інформацію подає Міністерство освіти і науки сьогодні, 10 жовтня 2019 року, аналізуючи дані цьогорічної вступної кампанії.

Загалом у 2019-му році для безоплатного навчання у закладах профосвіти було виділено понад 123 тис місць регіонального та державного замовлення.

“Цього року нам вдалося виконати прогнозований обсяг на 85%. З одного боку, це означає, що ми вкотре не зможемо відповісти на запит роботодавців у підготовці потрібних їм кадрів. Адже, наприклад, регіональне замовлення формується саме за запитом роботодавців конкретної місцевості. З іншого, є й позитивна динаміка. Наприклад, кількість вступників, які вчитимуться за кошти держзамовлення, зросла на 5% порівняно з минулим роком”, – розповіла генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

До ТОП-5 регіонів, які отримали найбільше заяв на навчання за регіональним замовленням, увійшли:

  • Дніпропетровщина – 8139 учнів (90% від затвердженого обсягу)
  • Львівщина – 7090 учнів (71%)
  • Одещина – 5217 учнів (96%)
  • Харківщина – 5194 учні (91%)
  • м. Київ – 4741 учень (85%).

ТОП-5 регіонів, які отримали найбільше заяв на навчання за державним замовленням, зокрема, для підготовки за професіями загальнодержавного значення (МОН):

  • Дніпропетровщина – 1285 учнів (97% від затвердженого обсягу)
  • Харківщина – 940 учнів (93%)
  • Полтавщина – 911 учнів (73%)
  • Хмельниччина – 870 учнів (102%)
  • Донеччина – 841 учень (73%).

“Вступна кампанія до профтехів, на відміну від вступу до вишів, не має чітких меж і умовно триває з травня до жовтня. Тобто як тільки 9-класники починають отримувати документи про базову освіту, приймальні комісії на місцях розпочинають роботу. Але загалом вступити у профтех можна і зараз, після завершення вступної кампанії. Адже тут можна отримати не тільки професію за повним циклом навчання, а й часткову кваліфікацію або пройти перенавчання. Це дозволяє за короткий період опанувати певні навички і відразу застосувати їх на практиці, заробляючи кошти”, – зазначила Ірина Шумік.

Вона також додала, що зараз фахівці директорату аналізуватимуть результати вступної кампанії за кожною з областей. А вже найближчим часом будуть представлені зміни у Правилах прийому, за якими набиратимуть учнів до закладів профосвіти у 2020 році.




Огигінал новини «В Україні завершилась вступна кампанія до профтехів – понад 104 тис вступників зараховано за регіональним та державним замовленням» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6220
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php