НАЗЯВО: Акредитація - початок активної фази. На сьогодні отримано 1684 заявки на акредитацію


1 жовтня у приміщенні Національного заповідника “Софія Київська” пройшло чергове засідання Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

«Фактично на цьому засіданні ( https://naqa.gov.ua/2019/10/03/Засідання-Агентства/ ) ми розпочинаємо дуже масштабний процес акредитації освітніх програм. Адже на сьогодні ми отримали 1684 заявки про наміри на акредитацію і 387 з них – це заявки на акредитацію магістерських програм, що закінчуються в січні 2020» – з цих слів розпочалося засідання Агентства.

Під час засідання було розглянуто низку надзвичайно актуальних питань, серед яких зокрема були зроблені наступні рішення:

- Графік ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/6211/grafik.pdf ), за яким закладам вищої освіти надаватиметься доступ до електронних кабінетів та прийматимуться заяви разом з відомостями про самооцінювання;

- Реєстр експертів з акредитації ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/6212/reyestr-20191001.pdf ), де було затверджено включення перших експертів для проведення акредитаційних експертиз. Даний реєстр експертів згідно з Порядком відбору буде формуватися та доповнюватися відповідними рішеннями Національного агентства.

- Затвердження внесення змін до складу галузевих експертних рад та затвердження голів галузевих експертних рад та їх заступників;

- Затвердження оновленого Порядку ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/6213/poryadok-vidboru-ekspertiv_20191001.pdf ) відбору експертів з акредитації освітніх програм (п.13 р.4 викладений в новій редакції);

- Аналітичний звіт ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/6214/analitichnii_zvit.pdf ) “Виконання критеріїв надання та підтвердження статусу національного закладу вищої освіти”.


АКРЕДИТАЦІЯ: початок активної фази

Уже 9-10 жовтня 2019 року Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти отримає перші матеріали від закладів вищої освіти, які заявили про готовність акредитувати свої освітні програми у межах так званого «пілоту»: вони перші випробували онлайн-платформу, через яку формується акредитаційна справа.

До «пілоту» залучено заклади як державної, так і недержавної форми власності: «класичні» університети, профільні, зокрема педагогічні та військові зво, академії, а також наукові установи.

«Пілотні» акредитації наразі в процесі, після цих «перших ластівок» розпочнеться розгляд масиву справ у повноцінному режимі нон-стоп. 01 жовтня 2019 року на засіданні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти було затверджено Графік ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/6211/grafik.pdf ) доступу до електронних кабінетів та подання заяв про акредитацію закладами вищої освіти у 2019/2020 н.р.

Упродовж цього року заплановано розгляд 1687 акредитаційних справ – зокрема аналіз форм самооцінювання, експертний візит і оціночний звіт експертів, висновок відповідної Галузевої експертної ради, рішення Національного агентства.

Право першими розпочати процес акредитації (після завершення «пілотів») – за магістерськими програмами, термін підготовки за якими завершується у грудні 2019 року.




За інформацією:
naqa.gov.ua ( https://naqa.gov.ua/2019/10/03/АКРЕДИТАЦІЯ-початок-активної-фази/ )





Додатково:

НАЗЯВО: Лист-роз’яснення щодо акредитації освітніх програм освітньо-наукового рівня (доктор філософії) у 2019-2020 н.р. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6190 )

100 днів НАЗЯВО: перші акредитації мають початися вже у жовтні, загалом упродовж наступних років акредитують близько 15 тис програм ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6123 )



Огигінал новини «НАЗЯВО: Акредитація - початок активної фази. На сьогодні отримано 1684 заявки на акредитацію» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6210&id=717
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php