Раз на 2 роки в Україні проводитимуть масштабні змагання з робітничих професій WorldSkills Ukraine - переможці представлятимуть країну на міжнародному рівні


Учні та випускники закладів профосвіти, студенти вишів, а також досвідчені робітники отримають доступ до престижного європейського конкурсу WorldSkills.



Положення, яке врегулює його проведення на Всеукраїнському рівні, набуло чинності сьогодні, 6 вересня 2019 року.

Документ передбачає, що переможці національного відбору отримають можливість представляти Україну на світовому чемпіонаті WorldSkills International, який зараз є наймасовішим професійним змаганням.

“Вперше конкурс WorldSkills Ukraine було проведено у 2016 році, і тоді він проходив на базі наших закладів. Так тривало 2 роки поспіль, а вже 2018-го нас підтримали, зокрема фінансово, Федерація роботодавців та інші бізнес-партнери. Завдяки цьому конкурс вдалося провести на сучасній локації і привернути до нього більше уваги. Цьогоріч ми отримали 500 тис гривень з держбюджету на проведення конкурсу.

Положення, яке офіційно засвідчує нашу залученість до WorldSkills International, окрім іншого, створить прозоре поле для проведення заходу в Україні. У ньому виписані усі нюанси — від вимог до учасників та етапів конкурсу до експертних груп, які визначатимуть призерів. Загалом же ми хочемо осучаснити формат вже звичних усім конкурсів професійної майстерності та показати молоді, що профосвіта має привабливі сторони, а гарний робітник завжди буде затребуваним серед роботодавців”, — підкреслила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Торік конкурс відбувся за 7 компетенціями:

- зварювальні роботи;
- електромонтажні роботи;
- слюсарні роботи;
- підйом і транспортування вантажів;
- кулінарне мистецтво;
- перукарське мистецтво;
- технології моди.

Орієнтиром для проведення змагань були загальні правила WorldSkills International, за якими до участі допускалась молодь віком від 18 до 24 років.

Наразі у чинному Положенні вказано, що податися на WorldSkills Ukraine зможуть студенти, учні або робітники віком від 18 до 22 років. За окремими напрямами вік учасника може бути 25 років. Крім того, вже з цього року перший, відбірковий етап, проводитиме місцева влада. Тоді як проведенням другого — фінального туру — опікуватимуться організатори, а саме Міністерство освіти і науки,

Інститут модернізації змісту освіти та Федерація роботодавців. Під час кожного туру учасники показуватимуть вміння працювати з професійним обладнанням, творчо та креативно вирішувати завдання, дотримуватися правил безпеки тощо.

Проводити конкурс планується раз на 2 роки.



Огигінал новини «Раз на 2 роки в Україні проводитимуть масштабні змагання з робітничих професій WorldSkills Ukraine - переможці представлятимуть країну на міжнародному рівні» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6182
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php