МОН: Стартувала атестація ЗВО в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності


МОН запустило процес державної атестації наукових напрямів вишів, за результатами якої вони вперше зможуть отримати кошти на базове фінансування науки. Відповідна інформація ( https://mon.gov.ua/ua/nauka/nauka/derzhavna-atestaciya-zakladiv-vishoyi-osviti-v-chastini-provadzhennya-nimi-naukovoyi-naukovo-tehnichnoyi-diyalnosti ) була розміщена на сайті МОН 23 липня 2019 року.

На цей рік держава передбачила на базове фінансування науки в університетах 100 млн гривень. Кошти зможуть отримати ті виші, які отримають найвищу оцінку. Важливо, що проходити атестацію буде не заклад у цілому, а його наукові напрями: загалом їх передбачено 7.

Для визначення кращих було розроблено спеціальну методику. Вона враховує досить широкий спектр показників наукової діяльності закладу за останні 5 років. Зокрема, оцінюватиметься новизна та практична цінність наукових результатів, інтегрованість у світовий освітньо-науковий простір, перспективи розвитку тощо.

Оцінку ефективності здійснюватимуть експерти за відповідними напрямами, а результати атестації затверджуватиме атестаційна комісія.

У підсумку кожен напрям відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що не пройшов атестацію. З 1 вересня цього року отримати кошти на базове фінансування зможуть ті заклади, наукові напрями яких будуть віднесені до групи А. Передбачається, що в майбутньому базове фінансування надаватимуть також для групи Б.

Щоб пройти атестацію, заклад має подати до МОН заявку та необхідні інформаційні матеріали. Кінцевий термін подання документів – 5 вересня 2019 року.

Докладніша інформація та форми заявок: https://bit.ly/30NRgRt ( https://bit.ly/30NRgRt )



mon.gov.ua ( https://mon.gov.ua/ua/news/yaki-vishi-otrimayut-100-mln-grn-na-bazove-finansuvannya-nauki-startuvala-atestaciya-naukovoyi-diyalnosti-zvo-podatisya-mozhna-do-5-veresnya )






Додатково:

Про обсяги фінансування науково-дослідних робіт, наукових заходів та інфраструктури у 2018 році за КПКВК 2201040 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=6057 )

Кількість патентів, отриманих ЗВО України в 2018 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=5924 )

Промислова власність у цифрах за 2018 рік: ЗВО з найвищою винахідницькою активністю ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5942 )

Переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей 2017/2018 навчального року ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=6055 )

Двосторонні наукові конкурси у 2018 р. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=5975 )

На базі ЦНДІ ОВТ ЗС України відбулось нагородження переможців Всеармійського конкурсу “Кращий винахід року” ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5859 )



Огигінал новини «МОН: Стартувала атестація ЗВО в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6149&id=6005&id=1225
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php