"NMU.LIFE": На шляху до рівня кращих університетів Європи


З 2015 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3317 ) року Національний медичний університет імені О.О. Богомольця ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=675 ) впевнено став на шлях по досягненню рівня кращих університетів світу. Цьому передували глибокий аналіз найбільш ефективних світових практик управління університетами та стратегій їх розвитку, пошук конкурентних можливостей НМУ. Системне бачення моделі трансформації НМУ, послідовний чіткий план впровадження окреслених завдань, підтримка та злагоджена робота колективу забезпечили значні досягнення НМУ за досить короткій термін. Ректор професор Амосова К.М. постійно наполягала, аби процеси трансформації в НМУ відбувались синхронно та за усіма напрямками діяльності:

- забезпечення внутрішньої системи якості освіти;
- переформатування процесу навчання та оцінювання компетентності студентів відповідно до сучасних світових педагогічних технологій;
- посилення наукової та інноваційної складової, у тому числі студентської науки;
- акцент на інтернаціоналізацію (англомовне викладання, залучення іноземних викладачів, впровадження міжнародних медичних стандартів);
- зростання матеріально – технічного забезпечення;
- боротьба з плагіатом ін.


Результати змін були неодноразово підтверджені незалежними зовнішніми експертними групами, фаховими організаціями (найбільш значимі з них):

- аудит менеджменту управління ISO 9001;
- зовнішній аудит міжнародної рейтингової системи Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings;
- високо оцінив досягнення НМУ співзасновник міжнародного рейтингу Webometrics Ісідро Агільйо (Іспанія). НМУ посів 19 місце у рейтингу Webometrics серед всіх навчальних закладів вищої освіти.


Впровадження новітніх підходів в організації діяльності сприяли формуванню позитивного іміджу НМУ на світовому освітньому та науковому просторі та збільшенню довіри з боку закордонних партнерів. Значно зросла зацікавленість відомих вчених, фахівців до співпраці з НМУ. Збільшилась кількість тренінгів, майстер – класів за їх участі. За минулий рік понад 30 відомих професорів, лікарів виступали в НМУ, серед яких професор Володимир Зельман (Лос-Анжелес, США), професор Тобіас Кек (Університет Шлезвіг-Хольштейн, м. Любек, Німеччина), професор Габріеле Едоардо Пекора (Італія), професор Д.К.Мітра PhD, Всеіндійський інститут медичних наук (All India Institute of Medical Sciences, AIIMS), доктор Габріель Барбаш, експерт в галузі громадського здоров’я (Ізраїль), ін. Спільно с фахівцями з Ягелонського університету для викладачів НМУ було проведено серію тренінгів щодо моделей оцінювання студентів, формату лекцій. В рамках програми Фулбрайт відбувся семінар з комп’ютерних технологій і цифрового навчання, який провела доктор Бетул Черкавскі з Університету Арізони (США), був проведений семінар за участю вчених з Каролінського інституту (Швеція) та ін.

Зросла підтримка НМУ представництвами інших держав в Україні. За підтримки Посольства Республіки Польща та Представництва Польської академії наук у Києві (PAN) на базі НМУ був створений Центр польсько-української наукової та культурної співпраці. Плідна робота Центру сприяла налагодженню зв’язків з університетами та науковими закладами Республіки Польща, стала основою перемов щодо візиту науковців до України. Останнім прикладом такої співпраці співробітників Центру з директором представництва Польської академії наук у Києві професором Генріком Собчук відбувся робочий візит у листопаді 2018 року ректора Варшавського медичного університету, проф. Марека Кравчик.

В НМУ активно закладались основи для формування англомовного та багатокультурного середовища. За підтримки Посольства Республіки Індія в Україні в НМУ було проведено День індійської культури «Таємничий світ Індії».

В рамках Угоди про співпрацю з Британською Радою проведено сертифікований тест APTIS для 128 викладачів НМУ; проведено курси з удосконалення англійської мови для 28 викладачів НМУ. Підписано новий Договір на тестування 80 викладачів та проведення навчання для 42. Сподіваємося, ці плани буде реалізовано.

Значні зміни відбулись в сфері матеріального технічного забезпечення умов навчання та проживання студентів. Ремонти приміщень, придбання вартісного обладнання, у тому числі для проведення наукових досліджень на найсучаснішому рівні, створення центру стимуляційного навчання, де не лише студенти НМУ, а також парамедики (зокрема співробітники Національної поліції) опановують навички медичної допомоги – це послідовні дії зі системної роботи.

Навчання в НМУ стало престижним для студентів з інших країн. За останні три роки кількість іноземних студентів, які бажають отримати диплом НМУ, збільшилась на 400%. Наразі в НМУ навчаються студенти з понад 65 країн світу, серед яких США, Німеччина, Канада, Ірландія, Великобританія ін. В цьому році до лав НМУ вступила рекордна кількість студентів, понад 1200 чоловік.

Завдяки реалізації розробленої стратегії сьогодні Університет має можливість відбирати кращих студентів, які приїжджають до України, змінювати цінову політику. Великий контингент іноземних студентів, більшість з яких є англомовні та представляють різні культури, потребує особливої уваги в забезпечені їх якісною освітою та умовами комфортного перебування в НМУ та Україні. Тому одним з кроків вишу у цьому напрямку стало створення факультету підготовки іноземних громадян, що було необхідною умовою приведення структур НМУ до роботи з цією категорією студентів у правове поле згідно Закону України «Про вищу освіту». Нормативне забезпечення передбачало створення низки документів регуляції роботи факультету. Розробка “Положення факультету підготовки іноземних громадян” потребувала досконалого опрацювання кожного розділу спільно з юристами, фахівцями міграційної служби, Службою безпеки України ін. Положення було обговорено на Вченій Раді факультету, на найближчому засіданні Вченої Ради НМУ заплановано його розгляд та затвердження.

Дерегуляція в діяльності факультету: причини та наслідки


Управління великою кількістю іноземних студентів потребує системного підходу до організації роботи, чіткої координації дій з боку керівництва НМУ, передбачення певних ризиків та підтримку діяльності деканату в разі необхідності. Такий підхід забезпечує рівномірне навантаження на всі підрозділи.

На жаль, ініційовані ззовні події (та особливо впродовж останніх 3 місяців), призвели до низки негативних наслідків у діяльності вишу, що відповідно, призвело до дерегуляції в діяльності факультету.

Постійна зміна керівництва (в.о. ректора проф. Кучин Ю.Л./ в.о ректора проф. Науменко О.Н./ в.о ректора проф.Кучин Ю.Л.), зміна банківських реквізитів, недостатність кадрів призвели до фактичного зриву роботи із підготовки та підписання Угод про навчання в НМУ для студентів – іноземців першого курсу.

Поки законність призначень нового керівництва визначається у судових коридорах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5840 ), виникла ситуація, що призвела до неможливості внесення студентів 1 курсу до Єдиної державної бази з питань освіти. Це також унеможливило видачу студентських квитків. Ситуація, що склалась, в значній мірі призводить до руйнування репутації НМУ та спотворення іміджу вишу.

З жовтня місяця було припинено роботу автоматизованої системи управління та офіційної версії сайту факультету istudent.nmu.ua. Ці події значно збільшили навантаження на співробітників деканату. В той самий час іноземні студенти, особливо першого курсу, потребують додаткової уваги та підтримки. У зв’язку з незрозумілими діями нового керівництва відбулись зміни у кадровому складі, звільнилось ряд висококваліфікованих фахівців, у тому числі керівник Центру польсько-української наукової та культурної співпраці.


Чітка координація дій у правовому полі дозволять вирішити поточні питання. З іншого боку залишаються більш складні проблеми, в першу чергу, які пов’язані з наданням можливості сьогоднішнім першокурсникам проходити практичні заняття, виробничу практику у власній університетській клініці, тощо.



nmu.life ( http://nmu.life/news/psevdoreformatory-vid-mozu-rukamy-nezakonno-pryznachenoyi-administratsiyi-znyshhuyut-imidzh-nmu-yak-vyznanogo-zakladu-medychnoyi-osvity-svitovogo-rivnya/ )




Додатково:

Автономія ВНЗ 2018: Стан справ у НМУ ім.Богомольця станом на 11.10.2018 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5796 )

Ректор Донецького національного медичного університету заявив про рейдерське захоплення вишу і про замах на його життя ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5830 )

МОЗ України достроково розірвало контракт з ректором Одеського національного медуніверситету ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5700 )

Зарегистрирован законопроект о внесении изменений в ЗУ «О высшем образовании» усиливающий автономию университетов ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5797 )



Огигінал новини «"NMU.LIFE": На шляху до рівня кращих університетів Європи» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5855
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php