"DOAJ": Принципи прозорості та найкращої практики наукового видавництва


З’явився український переклад Принципів прозорості та найкращої практики наукового видавництва ( https://doaj.org/uk/bestpractice ) від Комітету з етики наукових публікацій, Каталогу журналів відкритого доступу, Асоціації наукових видавців відкритого доступу та Всесвітньої асоціації медичних редакторів.

Маємо 16 лаконічних і зрозумілих принципів, що стосуються веб-сайту журналу, його назви, процесу рецензування, інформації про власника, редакційної колегії, контактної інформації, авторського права, плати за публікацію, етики публікацій та розгляду звинувачень щодо порушень, графіку публікацій, доступу, архівування, бізнес-моделі, реклами та маркетингу.

Принципи прозорості

1. Веб-сайт

Веб-сайт журналу, включно з текстом, який він містить, повинен демонструвати, що дотримано високого рівня етичних та професійних стандартів. Він не повинен містити інформацію, яка може ввести в оману читачів чи авторів, зокрема будь-які спроби імітувати інший сайт журналу/видавництва. На веб-сайті повинні бути вказані «Цілі та завдання» журналу та чітко визначена читацька аудиторія. Повинно бути написано, які матеріали журнал буде розглядати для публікації, включно з вимогами до авторів (наприклад, не допускати багаторазового подання, чи дублювання публікацій). ISSN повинні бути чітко вказані (окремо для друкованої та електронної версій).

2. Назва журналу

Назва журналу повинна бути унікальною і не бути такою, яку легко можна сплутати з назвою іншого журналу, або такою, що могла б ввести в оману потенційних авторів та читачів про походження журналу або асоціюватися з іншими журналами.

3. Процес рецензування

Вміст журналу повинен бути чітко позначений як рецензований, або ні. Під рецензуванням розуміють отримання порад щодо конкретних рукописів від експертів у своїх галузях, які не входять до редакції журналу. Цей процес, а також будь-яка політика, пов'язана з процедурою рецензування, повинна бути чітко описана на веб-сайті журналу, зокрема й метод рецензування, який використовується. Сайти журналів не повинні гарантувати прийняття рукописів, або дуже швидкого рецензування.

4. Власність та управління

Інформація про власника та/або управління журналом має бути чітко вказана на веб-сайті журналу. Видавці не повинні використовувати імена організацій, або назви журналів, які можуть ввести в оману потенційних авторів та редакторів про природу власника журналу.

5. Керівний орган

Журнали мають редакційні колегії або інші керівні органи, чиї члени є визнаними фахівцями у галузях, що відносяться до тематики журналу. Повні імена та інституційна приналежність членів редакційної колегії журналу або іншого керівного органу наводяться на веб-сайті журналу.

6. Редакція/контактна інформація

Журнали повинні вказувати прізвища, імена та інституційну приналежність редакторів на веб-сайті журналу, а також контактну інформацію офісу редакції, включно з повною адресою.

7. Авторське право та ліцензування

Політика щодо авторських прав повинна бути чітко вказана в керівництві для авторів, а власник авторських прав зазначений у всіх опублікованих статтях. Також інформація про ліцензування повинна бути чітко описана в керівництві на веб-сайті, а умови ліцензування повинні бути вказані у всіх опублікованих статтях, в HTML та PDF-файлах. Якщо авторам дозволяється публікуватись за ліцензією Creative Commons, то слід зазначити конкретні вимоги обраної ліцензії. Будь-яка політика щодо розміщення прийнятих до друку версій або опублікованих статей у сторонніх репозитаріях повинна бути чітко описана.

8. Плата з авторів

Інформація про будь-які збори або плату, що передбачаються за опрацювання рукописів та/або публікацію матеріалів у журналі, повинна бути чітко зазначені на сайті, щоб потенційні автори могли легко знайти її перед поданням своїх рукописів на розгляд, або роз’яснена авторам перед початком підготовки ними подання рукопису. Якщо такі збори не стягуються, це також повинно бути чітко вказано.

9. Процес ідентифікації та розгляду звинувачень про порушення в дослідженнях

Видавці та редактори повинні вжити обґрунтовані кроки для виявлення та запобігання публікації документів, які містять зумисні порушення, включаючи плагіат, маніпулювання цитуванням та фальсифікацію/вигадування даних ітп. У жодному випадку журнал або його редактори не повинні заохочувати таку неправомірну поведінку чи свідомо дозволяти таке порушення. У випадку, якщо видавцеві чи редакторам журналу буде повідомлено про будь-які неправомірні дії, пов'язані з опублікованою статтею в журналі, видавець чи редактор повинні дотримуватися принципів COPE(або їх еквіваленту) при розгляді звинувачень.

10. Публікаційна етика

Журнал також повинен мати політику щодо публікаційної етики. Вона повинна бути чітко представлена на веб-сайті журналу і опиратись на: i) Політику журналу щодо авторства; ii) Як журнал буде розглядати скарги та апеляції; iii) Журнальна політика щодо конфлікту інтересів; iv) Політика журналу щодо обміну даними та їх відтворюваності; v) Політика журналу щодо етичного контролю; vi) Політика журналу щодо інтелектуальної власності; і vii) Опції журналу для дискусій та уточнень після публікації.

11. Графік публікації

Періодичність публікації журналу повинна бути чітко вказана на веб-сайті.

12. Доступ

Потрібно вказати, в який спосіб журнал чи окремі його статті доступні для читачів, а також умови передплати або плати за перегляд.

13. Архівування

На сайті слід чітко вказати план журналу щодо електронного резервного копіювання та збереження доступу до змісту журналу (наприклад, доступ до статей за допомогою CLOCKSS або PubMedCentral) у випадку, якщо журнал більше не публікується.

14. Джерела доходу

Бізнес-моделі або джерела доходу (наприклад, авторські гонорари, передплата, реклама, перевидання, інституційна підтримка та організаційна підтримка) повинні бути чітко вказані чи іншим чином відображені на веб-сайті журналу. Плата за публікацію чи політика підтримки авторів з країн, що розвиваються, не повинні впливати на рішення редакції.

15. Реклама

Журнали повинні вказати свою рекламну політику і, якщо це необхідно, зазначити, які типи оголошень приймаються до публікації, хто приймає рішення про розміщення реклами, чи пов'язана вона з контентом сайту, поведінкою онлайн-читачів, або ж відображається довільним чином. Реклама жодним чином не повинна впливати на прийняття рішень редакцією та повинна зберігатися окремо від опублікованого вмісту.

16. Прямий маркетинг

Будь-які прямі маркетингові заходи, зокрема заохочення до надсилання рукописів, що проводяться від імені журналу, повинні бути доречними, цілеспрямованими та ненав'язливими. Інформація, надана про видавця чи журнал, повинна бути правдивою та не вводити в оману читачів та авторів.

У випадку, якщо будь-яка з організацій-членів порушила ці найкращі практики або інші особливі вимоги організації, OASPA/DOAJ/COPE/WAME, насамперед, намагатимуться працювати з ними для вирішення проблем, які були знайдені. Якщо ж організація-член не може або не бажає вирішувати ці проблеми, їх членство в організації може бути призупинене або припинене. Всі організації-учасники мають процедури для вирішення проблем, порушених журналами учасників.


Переклав Сергій Назаровець



Докладніше на сайті doaj.org >>> ( https://doaj.org/uk/bestpractice )




За інформацією:
doaj.org ( https://doaj.org/uk/bestpractice ),
бібліотекар.укр ( https://www.бібліотекар.укр/2018/11/blog-post.html )



Огигінал новини «"DOAJ": Принципи прозорості та найкращої практики наукового видавництва» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5794
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php