НСТДУ: Переможці XXII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки


24-26 вересня 2018 року відбувся XXII Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки. 11 учасників з усієї України, які були відібрані міжобласними відділеннями НСТДУ, завітали до м. Луцьк продемонструвати своє вміння декламувати вірші.

Всеукраїнський конкурс було засновано НСТДУ до 125-річчя від дня народження Лесі Українки у 1996 році у м. Ялта, з метою популяризації та заохочення молоді, зокрема студентів мистецьких ВНЗ України, до творчої спадщини видатної української письменниці Лесі Українки. Після анексії Криму Росією Волинський академічний обласний театр ляльок звернувся до НСТДУ з пропозицією перенести Конкурс на Волинь.

Цьогоріч у конкурсі взяли участь читці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Луцька, Дніпра та Харкова. Серед них – студенти творчих спеціальностей та професійні артисти.

За допомогою жеребкування було обрано номери, під якими виступали учасники. Протягом 2-х днів на великій сцені театру прозвучало понад 22 уривків з творів, серед яких слово Лесі Українки, Ліни Костенко, Олександра Довженка, Оксани Забужко, Івана Франка, Марії Матіос, Івана Драча, Олега Сенцова та інших.

Оцінити майстерність учасників, які наполегливо готувалися протягом року, виявили бажання активні лучани, які долучилися до конкурсу в якості слухачів і підтримували читців оплесками з глядацького залу.

Переможцями XXII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки у Луцьку стали:

Гран-Прі – Інна Бевза, м. Львів, Львівський національний університет імені Івана Франка.

Лауреат І премії – Ольга Кожушок, м. Івано-Франківськ, викладач сценічного мовлення театрально-хореографічної школи «Акторко».

Лауреат ІІ премії – Віолетта Ващенкова, м. Дніпро, Дніпропетровський театрально-художній коледж.

Лауреат ІІІ премії – Ірина Романчук, м. Львів, Львівський національний університет імені Івана Франка.

Спеціальна відзнака від міста Луцьк – Владислава Курач, м. Луцьк, актриса Волинського обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.




За інформацією:
nstdu.com.ua ( http://nstdu.com.ua/publication/xxii-vseukrayinskiy-konkurs-profesiynih-chittsiv-imeni-lesi-ukrayinki-m-lutsk-24-26-veresnya-2018-roku/ )



Огигінал новини «НСТДУ: Переможці XXII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5782
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php