У київських школах ввели творчу назву класів


Класи називають будь-якими буквами алфавіту, не підряд

З чим у багатьох дорослих асоціюється слово "школа" – нудні стіни, втомлені від уроків діти... Але це точно не про школу №309, яка розташована в Дарницькому районі на проспекті Григоренка.

Як тільки переступаєш поріг цього навчального закладу, одразу розумієш, що тут незвично і точно не нудно. Проходимо повз яскраві кольори на стінах, далі стіна, присвячена українським воїнам, ось двері в кабінет у вигляді клавіш фортепіано і креативно оформлені входи в кабінети класів початкової школи. І ще одна особливість, якої не може похвалитися більше жодна столична школа. Тут відмовилися від традиційного алфавітного іменування паралельних класів. Замість звичайних "А", "Б", "В" в 309-ій використовують найрізноманітніші літери. Наприклад, є класи "Р", "Т", "Н", "К", "С", "З". Втім, є і класичні початкові літери алфавіту. Як їх вибирали, дізналася "Сегодня".

"У багатьох склався такий стереотип, що в школі клас "А" – найсильніший, "Б" – трохи слабший і так по низхідній. Насправді це не так, але чотири роки тому дійшло до того, що більшість батьків просили зарахувати їх діток саме в "А", – розповідає директор школи Ольга Тимошенко. – І ось тоді ми придумали, як зруйнувати таке кліше: запропонували класам самим вибрати букву, яка їм подобається".

Обрана буква не обов'язково означає якесь одне слово. Під неї вчителі, діти і батьки придумують різні прикметники. Наприклад, 1-Д. На кабінеті класу читаємо: "Заходьте, тут можна все". Відразу хочеться зазирнути в гості. Тим більше що тут навчаються дітки "добрі, доброзічліві, дружелюбні, дбайліві, допітліві, дорогі серцю".

"Всього підібрали близько двох десятків епітетів на нашу букву. А ще в школі буква багатьох класів часто збігається з початковою літерою прізвища або імен їх вчителів. Як, наприклад, в нашому", – ділиться секретом класний керівник 1-го "Д" Ірина Демченко.

Заглядаємо в 1-Т. Їх буква повідомляє про те, що тут "талановіті, творчі, тактовні" учні. Люблять ліпити, танцювати, малювати. Першокласник Аліса в підтвердження показує нам картинку, яку вона щойно намалювала разом з вчителькою Іриною Трохименко.

Йдемо далі – 2-А. Нічого незвичайного в букві "А", але в школі №309 в неї вклали особливого сенсу – "активні". "І нашу вчительку звуть пані Алла", – охоче розповідають малюки.

"А ще буква "А" – перша в алфавіті, і ми теж намагаємося бути першими у всьому. І головне – у нас виходить!" – додає класний керівник Алла Товстоплет.

А ось – кабінет 2-Р класу. "А ваша буква що позначає?" – цікавимося у учнів. І вони навперебій відповідають: "Розумні, радісні, розвінуті". "Веселі!" – кричить один з школярів. А чому ні! І нехай слова не на букву "р", зате відповідає настрою діток. Ми запитали у хлопців, ким вони хочуть стати, коли виростуть. Вони охоче відповідають, заодно вишукуючи "класну" букву в своїх іменах: Руслан мріє стати кухарем, Єгор – таксистом, інший Єгор – пожежникам, Регіна – продавцем, Рома – програмістом, Діана – психологом, Тимур – футболістом. Але більшість замислюється про те, щоб працювати поліцейськими!

Ще в школі №309 є класи "С" – "сміліві, серйозні", "Н" – "Надзвичайні", "Л" – "лагідні, ласкаві", "К" – "креативні", "М" – "Мудрі" . А які з'являться в наступному році, підкаже фантазія учнів і батьків. До речі, в цьому році кожен перший клас школи – а їх набрали аж дев'ять! – отримав яскраві кепки.

"У нас навчається 1600 дітей, 30 класів у початковій школі. Першокласники в такому натовпі можуть відчути непевність, розгубитися або навіть заблукати. Тому ми дали їм кепочки, щоб старші діти бачили самих маленьких і допомагали їм при необхідності. Програмою "Нової української школи" передбачені "кольорові тижні". А у нас весь рік виходить яскравим і різнобарвним!" – каже директор.




Огигінал новини «У київських школах ввели творчу назву класів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5775
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php