12 українських ЗВО увійшли до рейтингу Nature Index 2018


Видавничий дім Springer Nature опублікував індекс видавничої діяльності наукових організацій - Nature Index 2018 ( https://www.natureindex.com/annual-tables/2018 ). Нова версія охоплює період з 1 квітня 2017 по 31 березня 2018. Проаналізовано роботи в 82 високорейтингових журналах. Найактивніші організації можна переглянути ( https://www.natureindex.com/annual-tables/2018/institution/all/all ) на офіційному сайті індексу.

«Nature Index» ( https://www.natureindex.com/faq#introduction1 ) є базою даних про аффілійованість авторів, зібрану з наукових статей, опублікованих в незалежно відібраній групі з 82 високоякісних наукових журналів. База даних складена Nature Research. Nature Index забезпечує приблизне уявлення в реальному часі про результати високоякісних досліджень і співпраці на інституційному, національному і регіональному рівнях. Nature Index оновлюється щомісяця, а також в 12-місячному ковзному вікні (1 листопада 2017 р – 31 жовтень 2018 г.), дані доступні на www.natureindex.com ( https://www.natureindex.com/annual-tables/2018 ) під некомерційної ліцензією Creative Commons. Nature Index також публікує річні таблиці результатів календарного року за країнами і установами за період до 2015 року, а також архів річних таблиць, випущених в попередні роки.

Вихідні дані статті враховуються двома способами:

Кількість статей (AC): де одиниця присвоюється установі або країні, якщо один або кілька авторів дослідницької статті з установи або країни, незалежно від того, скільки співавторів існує за межами цієї установи або країни.

Часткова участь (FC): при цьому враховується відсоток авторів з установи (або країни) та кількість афілійованих установ на статтю. При розрахунку FC всі автори враховуються в рівній мірі. Максимальний комбінований FC для будь-якої статті становить 1,0.

Відношення AC до FC дає уявлення про ступінь, з якою установа або країна співпрацюють в своїх дослідженнях. Якщо AC набагато вище, ніж FC, це вказує на високий ступінь зовнішньої співпраці і залежності від зовнішніх ресурсів. Якщо AC близький за значенням до FC, це вказує на обмежену співпрацю з зовнішніми дослідниками і сильну залежність від внутрішніх ресурсів.

Рейтинг Nature Index 2018 (українські ЗВО)

12 українських ЗВО увійшли до рейтингу Nature Index 2018 ( /prog/data/upimages/reiting-nature-index-2018_1.jpg )


В останній версії індексу значно зменшилась кількість статей з астрономії та астрофізики: від 9207 в 2017 до 863 у 2018. Розширення переліку журналів з минулорічних 68 також збільшило презентованість наук про землю, довкілля та життя.

У рейтингу країн ( https://www.natureindex.com/country-outputs/generate/All/global/All/score ) Україна займає 45 місце.




За інформацією:
natureindex.com ( https://www.natureindex.com/annual-tables/2018 ),
nure.ua ( http://nure.ua/branch/viddil-benchmarkingu-ta-veb-menedzhmentu/mizhnarodni-rejtingi/nature-index ),
sib-science.info ( http://www.sib-science.info/ru/heis/uspeshnye-nauchnye-organizacii-nature-index-20062018 )
(Сторінку оновлено
16.04.2019)






Додатково:

NATURE INDEX 2016: УКРАЇНА НА 41 МІСЦІ У СВІТІ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4723 )



Огигінал новини «12 українських ЗВО увійшли до рейтингу Nature Index 2018» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5680
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php