До школи за новими правилами: як тепер прийматимуть до першого класу


Міністерство освіти затвердило нові правила зарахування до школи. Дитині насамперед гарантується навчання за місцем реєстрації.



Якщо родина живе за іншою адресою, чи потрапить дитина до школи, вирішить випадкове жеребкування. Для вступу до школи першокласників не змусять проходити будь-які конкурси на перевірку знань.

Сайт "Сегодня" розбирався, як помінялися правила зарахування до першого класу 2018 року.
Кого зарахують до школи в першу чергу

До 31 травня батьки повинні подати до школи документи майбутнього першокласника. Можна подавати будь-яку кількість заяв і до будь-якої школи, незалежно від прописки. Але першочергове право на зарахування дитина має тільки в школі за місцем реєстрації. До іншого навчального закладу дитину можуть прийняти, якщо є вільні місця в класах, або якщо вона належить до категорії дітей, яких школа повинна зарахувати в першу чергу.

В першу чергу зарахують до школи якщо:

- Діти зареєстровані на території обслуговування школи.
- Брати чи сестри вже вчаться в цій школі.
- Це діти працівників школи.
- Випускники дошкільного закладу, який прикріплено до школи.

Разом із заявою про зарахування до школи потрібно подати такі документи:

Копія свідоцтва про народження.
Оригінал або копія медичної довідки № 086-1/о "Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду".
Оригінал або копія документа про освіту, якщо такий є.
При бажанні – оригінал або копія висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини або протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації.
При бажанні можна подати документ, який підтверджує місце проживання дитини на території, яку обслуговує школа.

Якщо дитина або хтось із її батьків має довідку про те, що вона переселенець, довідку про звернення за захистом в Україні, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, і не має свідоцтва про народження, вона зараховується до школи без нього.

Дитині не обов'язково бути присутньою в школі під час подачі документів, відзначають в Міносвіти. І цього не можуть вимагати в самій школі.
Як прийматимуть дітей до школи не за місцем реєстрації

Кожна школа розрахована на конкретну кількість учнів. Але адміністрація навчального закладу повинна зробити все, щоб діти першої черги були зараховані. Якщо школа має вільну класну кімнату, то в ній можуть відкрити додатковий перший клас. Але в Порядку зазначається, що набирати класи можна виключно в межах нормативів наповнюваності – тобто не більше 30 учнів в класі.

Якщо число заяв не перевищує кількість місць для першокласників, то 1 червня школа зараховує дітей. Протягом двох робочих днів з дня зарахування на інформаційному стенді школи, а також на сайті школи повинен бути оприлюднений список учнів, вивішено оголошення про дату, час, місце та спосіб проведення жеребкування, інформація про кількість вільних місць і прізвища дітей, які на них претендують .

Якщо ж місць в школі не вистачає і для приписаних дітей, то директор повинен запропонувати батькам дитини іншу школу з вільними місцями.

До 15 червня включно школа повинна зарахувати дітей, що не прикріплені до району обслуговування. Кого зарахують – визначать жеребкуванням, яка проводиться з 5 по 10 червня.

Сам процес відбору – випадковий. У прозорий барабан або ящик завантажують аркуші паперу або картки. Що це буде за урна і як виглядатиме жереб, визначить конкурсна комісія з трьох осіб, яку затверджує директор школи. Однак все жеребки повинні бути однаковими і виготовлятися або запаковуватися так, щоб ніхто з присутніх не міг побачити їх зміст. Кожен може оглянути жереб і ящик. На жеребкуванні мають право бути присутніми батьки дітей, які претендують на вільне місце в школі.

Після 15 червня і до початку навчального року на вільні місця (якщо вони залишилися) братимуть дітей, які мають право на першочергове зарахування – тобто з території обслуговування, а протягом навчального року – в порядку надходження заяв про зарахування.

Як дізнатися про вільні місця в школі? Школа повинна публікувати на своєму сайті або на сайті Управління освіти інформацію про закріплену за установою території обслуговування, кількість дітей, яких можна навчати, кількість учнів у кожному класі і наявність вільних місць в кожному з них.

Крім того, Міносвіти рекомендує місцевій владі публікувати рішення про території, закріпленими за школами, за 6 місяців до старту вступної кампанії.

Також важливо, що в новому Порядку рекомендовано щорічно аналізувати результати розподілу і закріплення території обслуговування за школами і враховувати це для наступного року. Тобто, якщо місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування побачать, що до якоїсь школи прийшло багато дітей, а до іншої, навпаки, був недобір, наступного року вони повинні розподілити територію раціональніше.



Огигінал новини «До школи за новими правилами: як тепер прийматимуть до першого класу» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5621
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php