ЗАЯВА НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ: РЕКТОР НМУ АМОСОВА ПОДАСТЬ ЗАЯВУ В НАБУ ЧЕРЕЗ ПІДОЗРИ В ЗЛОВЖИВАННЯХ У МОЗ


20.02.18р. на офіційному сайті МОЗ України оприлюднено інформацію під назвою «МОЗ України відсторонює від виконання обов’язків ректора НМУ Амосову К.М.». В цій публікації, зокрема, зазначено: «Разом з тим, МОЗ України відсторонює від виконання обов’язків ректора НМУ імені О.О. Богомольця Амосову К.М.».

( /prog/data/upimages/moz_20022018.jpg )


Проте, реквізитів документу про відсторонення не наведено, так само як і періоду його дії.

В розділі «Документи. МОЗ у межах повноважень, передбачених законом, на основі і на виконання Конституції та законів України, актів Президента України і постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету…» на сайті МОЗ України станом на 16 год.00 хв. 20.02.18р. останнім за хронологією є Наказ від 16.02.2018 № 277 «Про розподіл лікарського засобу «КОЛОМІЦИН ІН’ЄКЦІЯ».

Відповідно до ст. 46 КЗпП України «Відсторонення від роботи», «відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння; відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством».

Інституту «відсторонення від виконання обов’язків» КЗпП України не містить.

Відповідно до ст. 72 Закону України «Про державну службу» на час здійснення дисциплінарного провадження державний службовець може бути відсторонений від виконання посадових обов’язків, проте, ректор не є державним службовцем, а в п. 15 ч. 3 ст. 3 цього Закону прямо зазначено, що дія цього Закону не поширюється на працівників державних підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання державної форми власності, а також навчальних закладів, заснованих державними органами.

Згідно основоположного принципу, закріпленого ст. 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України, яка має пряму дію, закріплено інший принцип, відповідно до якого ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

Виходячи з наведеного, а також з метою забезпечення безперебійного функціонування Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, повідомляємо, що робота Університету, всіх його стуктурних підрозділів проводиться в звичайному режимі, згідно правил внутрішнього трудового розпорядку.

Органи самоуправління Університету діють в межах, визначених Статутом та законодавством.


Особи, що виконуватимуть розпорядження «в.о. ректора» чи інших нелегітимних осіб, нестимуть за це персональну відповідальність згідно законодавства.


У процедурі тимчасового відсторонення ректора Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерини Амосової від виконання обов’язків керівника вищого навчального закладу, її адвокат не бачить підстав і буде оскаржувати таке рішення Міністерства охорони здоров’я України в судових інстанціях. Про це на прес-конференції в редакції Інформаційного агентства Українські Новини заявив адвокат доктора Амосової Валентин Гвоздій.

“Крім того, в даній ситуації вбачаються організовані дії групи осіб, які системно і підтверджуючи це письмово, примушували посадових осіб НМУ до порушення закону, на мою думку, зловживаючи своїми службовими обов’язками і перевищуючи свої службові повноваження. Відповідна заява в НАБУ, в даний момент, нами готується і найближчим часом буде туди передана”, – підкреслив адвокат Гвоздій.

Адвокат Катерини Амосової зазначив, що дану ситуацію він оцінює як кричущий випадок, коли високопоставлені чиновники не тільки самі порушують закон, але і ініціюють його порушення підлеглими їм особами. А тих з них, хто не хоче йти на це, просто усувають з посади.
Так само Валентин Гвоздій заявив про свідомо тенденційну роботу призначеної комісії з перевірки роботи керівництва Національного медуніверситету, призначеної в МОЗ.

“Ми вже можемо здогадуватися, яким буде висновок цієї комісії. Це – ні для кого не секрет”, – констатував Валентин Гвоздій.

Як повідомляли Українські Новини, згідно з розпорядженням Міністерства охорони здоров’я України ректор Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерина Амосова тимчасово (на два тижні) відсторонена від виконання своїх службових обов’язків.

Нагадаємо, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України, сьогодні, 20 лютого 2018, проводиться здача ліцензійного іспиту “Крок 1. Стоматологія” студентами всіх вищих медичних навчальних закладів.

Напередодні керівництво Національного медуніверситету ім. Богомольця оприлюднило відкритий лист, в якому повідомило, що при підготовці до даного тестування НМУ оголосив відкриті торги через систему PROZORRO із закупівлі послуг Центру тестування для студентів та інтернів протягом 2018 року. Втім, ці торги були зірвані Центом тестування, який не може визначити пропозиції для участі в тендері за наявності альтернативної пропозиції, яку довелося відхилити як таку, що не в повному обсязі відповідає технічним завданням.

Так само відзначається, що в день зриву торгів НМУ передав до Центру тестування підписаний проректором проект договору з надання послуг “Крок 1. Стоматологія” на суму 104 202 грн, які закон дозволяє оплатити за тендер.

Як заявив Українським Новинам адвокат К.Амосовой Валентин Гвоздій одним з винуватців зриву сьогоднішніх іспитів в НМУ є заступник міністра охорони здоров’я А. Лінчевський.







За інформацією:
nmu.ua ( http://nmu.ua/news/rektor-nmu-amosova-podast-zayavu-v-nabu-cherez-pidozry-v-zlovzhyvannyah-u-moz/ ),
moz.gov.ua ( http://moz.gov.ua/article/news/moz-ukraini-vidstoronjue-vid-vikonannja-obovjazkiv-rektora-nmu-amosovu-km ),
youtube.com ( https://www.youtube.com/watch?v=ooAqzUDaYNg )




Додатково:

Суд зобов’язав "ЦЕНТР ТЕСТУВАННЯ" МОЗ виконати свої обов'язки перед НМУ імені О.О. Богомольця ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5385 )

НМУ імені О.О.Богомольця – перший медичний ВНЗ в Україні, який успішно пройшов престижний міжнародний аудит QS STARS ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4974 )

В НМУ імені О.О. Богомольця запрацював онлайн сервіс подачі заяв на вступ до університету для іноземців ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4841 )

Конференція трудового колективу НМУ імені О.O. Богомольця: більшістю голосів на посаду ректора Університету обрано Амосову К.М. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3317 )

Автономія ВНЗ як ходіння по муках: Проблеми НМУ імені О.О. Богомольця владу не хвилюють... ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4671 )



Огигінал новини «ЗАЯВА НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ: РЕКТОР НМУ АМОСОВА ПОДАСТЬ ЗАЯВУ В НАБУ ЧЕРЕЗ ПІДОЗРИ В ЗЛОВЖИВАННЯХ У МОЗ» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5545
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php