Іноземні студенти приїжджають на навчання до України: в тренді медицина і IT-науки


Українські вузи привертають все більше студентів з інших країн.



Кількість іноземців, які подали документи до наших університетів та інститутів, збільшилася за останні два роки більше ніж в півтора рази. "Сегодня ( https://ukr.segodnya.ua/ukraine/inostrannye-studenty-priezzhayut-na-uchebu-v-ukrainu-v-trende-medicina-i-it-nauki-1109333.html )" дізналася, хто хоче навчатися у нас і які спеціальності користуються попитом.

У нас – дешевше

Минулого року Міносвіти зареєструвало 40 213 осіб, які подали документи в наші вузи. Для порівняння, 2016 року таких студентів було трохи більше 26,5 тис., а в 2015-го – 19,6 тис.

Найпопулярніші українські навчальні заклади у вихідців з Марокко (6799 осіб), Індії (5223) і Туреччини (2345). Замикають десятку країн-лідерів Гана (1421) і Алжир (1147). За словами експерта в сфері освіти аналітичного центру CEDOS Єгора Стадного, Україну вибирають переважно з фінансових причин.

"У нашій країні недороге житло і освіта. Тому громадяни цих країн, які не в змозі оплатити навчання, наприклад, в тій же Румунії, їдуть до нас. Я вже не кажу про університети в Великій Британії, Німеччині, Японії або Австралії", – говорить експерт.

Зазначимо, що приріст кількості іноземних студентів спостерігається з багатьох країн. Наприклад, за минулий рік кількість марокканців, які бажають навчатися в Україні, зросла на 2,5 тисячі. Однак найбільший приріст продемонструвала Туреччина – 2016 року МОН відіслав туди 926 запрошень, минулого року їх кількість зросла більш ніж вдвічі.

"Це пов'язано з внутрішньою ситуацією в Туреччині. Сьогодні відносини цієї країни з Європою ускладнилися. Тому великий потік турецьких студентів тепер йде до України, Білорусі і Росії. Впливає і ціна навчання, а також той факт, що наша технічна і медична освіта в світі на добрій репутації", – говорить експерт-міжнародник Андрій Бузаров.

Вибір батьків

Найпопулярніший напрям у іноземних студентів – медицина і суміжні з нею професії (фармакологія, стоматологія). В цілому цього хочуть навчатись більш як 10,5 тис. іноземців.

Також попитом користуються менеджмент, економіка та комп'ютерні науки. При цьому найбільше їдуть вчитися до Харкова (13,5 тис. осіб), Києва (7166) і Одеси (3755). Серед лідируючих вузів – Харківський нацуніверситет ім. Каразіна, а також Одеський і Харківські національні медуніверситети.

"Мої батьки хотіли, щоб я вибрав професію лікаря. Вони не боялися відправляти мене до України і вважають, що тут безпечно, – розповів нам індійський студент Афзал Сиддик, який минулого року вступив на перший курс Донецького національного медуніверситету. – Україну ми вибрали, тому що тут гарна медична освіта. І ДонНМУ – хороший університет з багаторічною історією".



Огигінал новини «Іноземні студенти приїжджають на навчання до України: в тренді медицина і IT-науки» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5528
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php