МОН: Починається ліквідація Держінспекції навчальних закладів, на її базі з’явиться Держслужба якості освіти


Стартує процес перетворення Державної інспекції навчальних закладів у абсолютно новий орган, що відповідатиме за дотримання якості освіти та освітніх стандартів – Державну службу якості освіти. Відповідне рішення – про утворення комісії з реорганізації ДІНЗ – сьогодні, 17 січня 2018 року, ухвалив Уряд України.

«Щоб зареєструвати та запустити Державну службу якості освіти, нам спочатку потрібно ліквідувати ДІНЗ. Цим і займатиметься створена комісія, яка повністю закінчить роботу інспекції за всіма напрямками. Зокрема, вона займатиметься переведенням працівників, закриттям всіх рахунків, передачею матеріальних цінностей тощо», – розповів голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак, який також призначений очільником комісії з реорганізації.

Нагадуємо, що Уряд створив Державну службу якості освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5470 )6 грудня 2017 року. Нова структура засновується на базі Державної інспекції навчальних закладів. Вона матиме ширші повноваження, а також буде представлена на регіональному рівні через спеціальні відділення.

Так, повноваженнями Держслужби будуть:

• проводити інституційні аудити закладів освіти;

• надавати рекомендацій закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

• акредитувати громадські фахові об’єднання та інші юридичні особи, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти;

• затверджувати нетипові освітні програми дошкільної та загальної середньої освіти;

• проводити моніторинг якості освітньої діяльності та якості освіти.


«У ДІНЗ ми здійснювали виключно державний нагляд за діяльністю навчальних закладів, дотриманням ними законодавства для забезпечення якості освіти. Тепер ми відповідальні і за зовнішню, і за внутрішню систему забезпечення якості освіти. Зовнішня відбуватиметься у формі інституційного аудиту. Він проводитиметься раз на 10 років, щоб оцінити якість процесів у навчальному закладі, та надати рекомендації, як їх покращити. Однак перед цим ми маємо допомогти навчальним закладам побудувати внутрішню систему забезпечення якості освіти. Ми готуємо проект, з яких саме елементів має складатися ця система. Працюємо над підготовкою рекомендацій до кожного принципу – як мають бути реалізовані процеси, критерії перевірки тощо», – зазначив Руслан Гурак.

За його словами, вже з вересня 2018-го служба планує провести 5-6 пілотних інституційних аудитів. До цього часу також має завершитися формування відповідної нормативно-правової бази. Одночасно у 2018 році планується відкриття 6 територіальних підрозділів служби у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Вінниці або Хмельницькому.




mon.gov.ua ( https://mon.gov.ua/ua/news/pochinayetsya-likvidaciya-derzhinspekciyi-navchalnih-zakladiv-na-yiyi-bazi-zyavitsya-derzhsluzhba-yakosti-osviti-rishennya-uryadu )




Додатково:

Щорічний обсяг недофінансування державою освіти протягом останніх 5 років складає близько 15-20 % від потреби ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5418 )



Огигінал новини «МОН: Починається ліквідація Держінспекції навчальних закладів, на її базі з’явиться Держслужба якості освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5506
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php