Українська наука 2018


Атестація за новими правилами, перше засідання Нацради науки і технологій та інтеграція до Європейського дослідницького простору



Перше засідання Нацради з питань розвитку науки і технологій, атестація за новими правилами наукових установ та вишів, затвердження Дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору – ці ключові події чекають на українську науку 2018-го.

Зокрема, у січні 2018-го за рішенням Прем’єр-міністра України відбудеться перше засідання Національної ради з питань розвитку науки і технологій. Планується, що одним з ключових питань для обговорення буде створення Національного фонду досліджень. Його основна функція – фінансування наукових проектів за грантовим принципом.

Нацрада також має розглянути фінансування української науки упродовж 3 років та запровадження базового фінансування наукової роботи у вишах за результатами атестації їх наукових напрямків.

Ще одна важлива зміна 2018-го – атестація за новими правилами наукових установ та вишів, які здійснюють наукову діяльність. Від цього залежатиме рівень їх базового фінансування.
наука

«У ході підготовки цього засідання МОН тісно взаємодіє з Науковим комітетом Нацради – єдиним легітимним представництвом усієї наукової спільноти України. Ми очікуємо від нього результатів, які матимуть далекосяжні позитивні наслідки і для всієї української науки, і для її університетського сегменту», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зокрема, для наукових установ новий порядок державної атестації був ухвалений у липні 2017 року, до 2020 року атестацію мають пройти не менш як 550 (80%) таких закладів. У разі отримання позитивної оцінки установи отримуватимуть більше фінансування. Наприклад, у бюджеті 2018 року для НАН відкрито нову програму «Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень» з бюджетом у 500млн гривень. Ці кошти надаватимуть науковим установам, атестованим за високим рівнем. Водночас установи, які за результатами атестації будуть визнані як неефективні, мають бути реорганізовані чи ліквідовані.

Для вишів порядок атестації наразі затверджується. Нині в системі МОН наукову діяльність здійснюють 167 закладів вищої освіти. Кожен з них зможе подати документи на атестацію за 7 напрямами наук. Кінцева мета державної атестації – визначення обсягів базового фінансування окремих наукових напрямів у вишах відповідно до отриманої оцінки.

Найближчим часом також очікується поява Дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору (ERA-UA) – наразі вона розглядається в Науковому комітеті Нацради. В документі будуть прописані поточна ситуація в сфері української науки, стратегічні пріоритети, цілі, що необхідно зробити для їх досягнення, індикатори змін тощо.

Крім того, у 2018-му передбачається проведення третього конкурсу проектів наукових робіт молодих вчених.



Огигінал новини «Українська наука 2018» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5497
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php