У дослідницьких університетах перевірили якість підготовки студентів


Протягом вересня-жовтня цього року Державною інспекцією навчальних закладів проведено часткову, першу перевірку якості підготовки студентів шести університетів, що отримали статус дослідницьких. Проаналізовано результати кадрового, навчально-методичного та інформаційного забезпечення дисциплін. До відома керівництва університетів буде доведено виявлені недопрацювання - дослідницький університет повинен відповідати найвищим вимогам.

Нагадуємо, що навчальних закладів з високим статусом "дослідницький" не може бути багато. В цьому переконаний Міністр Іван Вакарчук, адже лише високий науковий потенціал університетів та результативність наукових досліджень мають зумовлювати розширення кола цих закладів. Найкращі українські ВНЗ мають не лише готувати професіоналів з широким світоглядом, а й розвивати науку.

Статус "дослідницького" не "пожиттєвий", - через сім років після присвоєння його потрібно підтвердити за всіма параметрами, або втратити його. Як наголошував Іван Вакарчук, це за жодних умов не має залежати від лобістських можливостей керівників університетів, їх близькості до тих чи інших гілок влади, інших політичних обставин.

Хто наступним отримає цей високий статус, визначатиме спеціальна комісія, сформована Міносвіти, спільно з представниками міністерств, які мають у підпорядкуванні національні університети, НАН України, державних галузевих академій наук, ВАК, громадських освітянських організацій та академічної громадськості на основі аналізу відповідності діяльності національного університету.

Довідка: Дослідницькі ВНЗ: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, Національний університет "Києво-Могилянська академія", Національний університет "Львівська політехніка", Національний університет "Острозька академія".

Попередня перевірка шести навчальних закладів проводилася у зв'язку з наданням Кабінетом міністрів України статусу дослідницького вищевказаним ВНЗ.

23.09.2009 року на розширеному засіданні Уряду з ініціативи міністра освіти і науки Івана Вакарчука, за участі ректорів провідних ВНЗ країни та учасників Спілки ректорів прийнято Постанову "Про затвердження Положення та Критеріїв діяльності дослідницького університету".




Огигінал новини «У дослідницьких університетах перевірили якість підготовки студентів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=540
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php