Відмова від обновок на користь диплома: на чому економлять українці


Незважаючи на те, що в своєму звіті за перші півроку Мінсоцполітики вказує на підвищення середньої зарплати майже на 37% в порівнянні з минулим роком (з 4746 грн до 6494 грн), більшість українців продовжує економити – іноді навіть на життєво необхідні речі. Як показує опитування соціологів компанії Research & Branding Group, урізали свої витрати припадає 86% з опитаних 1800 осіб зі всієї України. Ще 10% не визначилися з відповіддю, і тільки 4% респондентів заявили, що і в нинішніх умовах не відмовляють собі ні в чому.

НА ЇЖІ І ВОДІ. Згідно з дослідженням, найчастіше українці скорочують витрати на одяг і взуття, а ще на харчування – про це заявили 53% і 52% опитаних відповідно. До слова, в минулому році на харчуванні економили тільки 18%.

Заощаджує народ і на комунальних послугах – 37% опитаних відзначили це в своїх відповідях. Наприклад, киянка Ольга Хаменко робить це шляхом усвідомленого споживання електрики і води.

"У мене всюди світлодіодні лампочки – вони недешеві, але в десятки разів менше "мотають", а якщо не валятися в ванні, а швиденько прийняти душ, то за місяць можна непогано заощадити", – поділилася з нами дівчина.

Крім того, згідно з дослідженням, економлять українці і відпочинку (47%), дозвіллі (42%), лікуванні та ліках (34%), нерухомості і автомобілях (26%), а також на крупній (31%) і дрібній (26 %) побутовій техніці. А деякі навіть умудряються не витрачатися на транспорт - таких 26%.

ГОЛОВНЕ – НАВЧАННЯ. У той же час, відмовляючи собі в речах першої необхідності, багатьом українцям не вдається встояти перед покупкою дорогих речей і предметів розкоші. Так, тільки 23% опитаних зізналися в тому, що відмовляють собі в подібних радощах життя. За словами психолога Лілії Вороніної, така ситуація обумовлена менталітетом українців.

"У нас в ходу все ще залишається пострадянська хвалькуватість і міщанство, а в фаворі – розкіш, забезпеченість і респектабельність. У нас продовжують "зустрічати по одягу", а тому народ часто прагне демонструвати достаток навіть на шкоду собі", – пояснила нам психолог.

А от найменше, згідно з опитуванням, українці економлять на освіті. Тільки 12% зізналися в тому, що скорочують витрати за рахунок навчання. Таку ситуацію експерти пояснюють тим, що українці все ще вважають, що роботу можна знайти тільки з вищою освітою.

"Зараз батькам дуже важливо, щоб у дитини був диплом, адже, по поширеному стереотипу, без нього кар'єру ніяк не збудувати, – розповіла нам hr-експерт Тетяна Пашкіна. – Тому у нас дуже багато претендентів з вищою освітою".

У той же час експерти відзначають, що згідно з результатами вступної кампанії-2017, нинішні абітурієнти вибирають не ті професії, які потрібні країні – йдуть на право й економіку замість затребуваних робітничих спеціальностей.

Також громадянам не дуже вдається економити на зв'язку – на цьому пункті змогли проявити ощадливість всього 23% опитаних. Такий показник обумовлюється зростаючою потребою українців в інтернеті – згідно з дослідженням КМІС, кількість активних користувачів мережі збільшується з кожним роком. Якщо 20 років тому всього 1% українців користувалися інтернетом, то сьогодні – вже 63%.




Огигінал новини «Відмова від обновок на користь диплома: на чому економлять українці» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5325
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php