Комітет з підтримки Програми "Горизонт 2020": ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА СИСТЕМИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ІННОВАЦІЙ УКРАЇНИ


Комітет підтримки Програми "Горизонт 2020" рекомендує Уряду України всіляко сприяти розробці та реалізації реформ національної системи НТІ, керуючись поданими нижче сімома методологічними заявами:

1. Система НТІ України вимагає сміливої реалізації амбіційних реформ, спрямованих на підвищення її ефективності та впливу. Ці реформи мають спиратися на твердий намір уряду виконати свої зобов’язання щодо збільшення інвестиції. Цільовий показник витрат на державні дослідження та розробки у розмірі 1,7 % ВВП, визначений новим Законом про науку та науково-технічну діяльність, попри невисоку вірогідність його швидкого досягнення, має залишатися незмінним і сприяти підтримці проектів, включених до порядку денного реформ у секторі НТІ. Гідне фінансування наукових досліджень має досягти 40 % до 2022 року.

2. Країна повинна "внести інновації у свій шлях до зростання", розробивши міжвідомчу Стратегію розвитку системи НТІ, яку будуть підтримувати відповідні інструменти. Це потребуватиме об’єднання зусиль кількох відомств із застосуванням інтелектуальних, матеріальних та фінансових ресурсів країни. Україна зобов’язана зробити питання про розвиток досліджень та інновацій одним із пріоритетних пунктів порядку денного її політичних та методологічних заходів. Щоб отримати можливість використовувати потенціал НТІ для забезпечення сталого зростання та підвищення рівня добробуту суспільства, країні слід розробити та реалізувати зазначену Стратегію.

3. Наука в Україні повинна забезпечувати переваги та вигоди для суспільства та економіки. Це потребуватиме внесення фундаментальних змін до політичнихорієнтирів України та способів розвитку її системи НТІ. Зокрема, наукове співтовариство зобов’язане визнати, що у ці скрутні часи "наука, що існує для забезпечення вигоди для суспільства та економіки" є обов’язковою передумовою існування суспільства. Це твердження має стати наріжним каменем, на якому ґрунтуватимуться програмні заяви та правила роботи всіх дослідницьких організацій (включаючи університети та Академії наук).

4. Для визначення пріоритетності завдань України у секторі НТІ в Україні необхідно терміново прийняти необхідні рішення на основі принципів застосування передового досвіду та використання можливостей забезпечення економічного зростання на основі інновацій.

5. Установи, принципи фінансування та процедури функціонування у секторі НТІ потребують докорінної інституціональної перебудови. Головними силами, що будуть скеровувати роботу з впровадження змін, мають стати глобальні стандарти та передовий досвід. Реформи законодавства, такі як новий Закон про науку та науково-технічну діяльність, та очікуване прийняття Закону про інновації, мають бути реалізованіоптимальним чином, що гарантуватиме застосування урядом повністю скоординованого підходу у секторі НТІ.

6. Україні слід упевнено рухатися на шляху інтернаціоналізації та відкриття світові її системи НТІ. Країна має використовувати численні можливості, отримані завдяки участі у Рамковій угоді про програму "Горизонт 2020", а також створювати адекватні механізми, що сприятимуть успіху українських учасників Програми "Горизонт 2020". Водночас, Україна повинна прийняти порядок денний Європейського наукового простору у якості платформи для реалізації її національних реформ. Відкритість та інтернаціоналізація сприяють формуванню ефективних та передових систем НТІ.

7. Насамкінець, уряд та співтовариство системи НТІ зобов’язані взяти на себе відповідальність і інформувати суспільство про розпочаті реформи системи НТІ та їхні позитивні результати для країни. Ці цілі повинні досягатися спільними зусиллями лідерів усіх політичних партій та провідних інтелектуалів країни. Сектор НТІ забезпечує прибутки та вигоди для економіки та суспільства України,і такі вигоди повинні просуватися та спільно використовуватися суспільством та підприємствами.


Peer Review of the Ukrainian Research and Innovation System:

https://rio.jrc.ec.europa.eu/sites/default/files/report/PSF%20Peer%20Review%20of%20the%20Ukrainian%20R%26I%20system.pdf

Background Report - Peer Review of The Ukrainian Research and Innovation System under the Horizon 2020 Policy Support Facility:

https://rio.jrc.ec.europa.eu/sites/default/files/report/KI-AX-16-102-EN-N%20UKR%20BackREV.pdf

Експертна оцінка системи досліджень та інновацій України:




Огигінал новини «Комітет з підтримки Програми "Горизонт 2020": ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА СИСТЕМИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ІННОВАЦІЙ УКРАЇНИ» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5038
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php