ФРУ: Уряд затвердив План із впровадження Національної рамки кваліфікацій


Кабінет Міністрів України на засіданні 14 грудня 2016 року ухвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів із впровадження Національної рамки кваліфікацій на 2016-2020 роки» ( http://fru.org.ua/images/digest/Proektrozporyadzhennya.pdf ).

Розроблений План є результатом багаторічної тісної співпраці Федерації роботодавців України ( http://fru.org.ua/ua/ ) з Європейським фондом освіти у напрямку покращення якості кваліфікацій в Україні та наближення національної системи кваліфікацій до європейських вимог щодо визнання та забезпечення якості кваліфікацій.

У центрі уваги – реформа системи кваліфікацій. Реалізація Плану заходів надасть громадянам нові можливості набуття нових знань та умінь впродовж життя, визнання результатів їх неформального навчання, підвищить якість та відповідність кваліфікацій вимогам роботодавців.
Національна рамка кваліфікацій ( http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1341-2011-п ) сприятиме становленню інноваційної конкурентоспроможної економіки, ширшому залученню та мобільності громадян на ринку праці.

План заходів із впровадження Національної рамки кваліфікацій – це також один із ключових документів, що спрямований на реалізацію Плану модернізації України ( http://modernization.fru.org.ua/images/documents/Ukraine_part.pdf ), підготовленого експертами ФРУ за участі міжнародних експертів у 2016 році, а також Угоди про асоціацію України та ЄС ( http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/984_011 ) (щодо співпраці у сферах освіти та навчання, ст. 430-436).

Впродовж останніх років за підтримки ФРУ в Україні ведеться робота ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3729 ) щодо розроблення професійних стандартів, модернізації освітніх стандартів і програм професійно-технічної і вищої освіти, впроваджується система визнання результатів неформального професійного навчання, нові форми співпраці між навчальними закладами і роботодавцями. Зокрема, передбачається запровадження дуальної форми навчання, за якої кілька тижнів теоретичної професійної підготовки змінюються короткостроковим періодом практичного закріплення знань на виробництві. Дуальна система освіти є основною формою підготовки професійних кадрів.

Федерація також веде системну роботу з оновлення законодавства про освіту, зокрема, у підготовці нових законів «Про освіту» та «Про професійну освіту». До законопроекту «Про освіту» запропоновано новий розділ, яким передбачається законодавче закріплення професійних стандартів, кваліфікаційних центрів, Національної рамки кваліфікацій, утворення Національного агентства кваліфікацій.


fru.org.ua ( http://fru.org.ua/ua/events/business-events/uriad-zatverdyv-plan-iz-vprovadzhennia-natsionalnoi-ramky-kvalifikatsii )




Додатково:

Федерація роботодавців України: В Україні дефіцит робочих професій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4707 )

ФРУ: Українські та німецькі організації роботодавців об’єднують зусилля ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4411 )

ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ЗА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО ЗАМОВЛЕННЯ НА ПІДГОТОВКУ КАДРІВ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3179 )



Огигінал новини «ФРУ: Уряд затвердив План із впровадження Національної рамки кваліфікацій» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=5026
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php