У закарпатських вишах недобір студентів - 30%


На І курс вищих навчальних закладів Закарпаття ІІІ-ІV рівнів акредитації всіх форм власності зараховано 4127 студентів.

Із них за кошти державного бюджету навчатимуться 1658 студентів (44,2%), за кошти фізичних та юридичних осіб - 2469 студентів (59,8%). На І курс вишів І-ІІ рівнів акредитації зараховано 2043 студентів. Із них за кошти державного бюджету навчатимуться 583 студенти (29%), за кошти місцевого бюджету - 370 (18%), за кошти фізичних та юридичних осіб - 1090 студентів (53%).

Загалом на місця державного замовлення зараховано 953 студентів (47%). Про це йшлося у середу, 16 вересня, під час наради голови облдержадміністрації Олега Гаваші з ректорами вищих навчальних закладів області, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі Закарпатської ОДА.


Підбиваючи підсумки вступної кампанії, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак повідомив, що цього року прийом на І курс в області здійснювали 14 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, 6 вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації та 24 відокремлені структурні підрозділи вищих навчальних закладів, розташованих за межами області.

Таким чином, в області студентами вищих навчальних закладів стали 6170 осіб (минулого року було 6348 першокурсників). У відокремлені структурні підрозділи вступило ще близько 1500 краян. Разом в області цьогоріч 7 тис. 850 першокурсників.

Занепокоєння ректорів викликала постанова Кабміну, якою вже у ході вступної кампанії передбачалося скорочення державного замовлення. І хоча уряд відновив обсяги державного замовлення на підготовку спеціалістів та магістрів на рівні минулого року, все ж для молодших спеціалістів та бакалаврів залишено скорочені у порівнянні з минулим роком обсяги.

Державне замовлення для вищих навчальних закладів області цього року зменшено в середньому на 15%. Воно було виконано усіма вищими навчальними закладами.

Суттєво знизився прийом на навчання за контрактом. У середньому вищі навчальні заклади "недобрали" до ліцензійних показників 30% студентів, особливо це відчутно на заочній формі навчання, де недобір на окремі спеціальності становив до 50%. Основні причини - це зменшення кількості випускників ЗОШ області з 14451 осіб 2008 року до 13919 осіб цього року та суттєве підвищення оплати навчання за контрактом.

Цьогоріч в області відкрито нові спеціальності. В Ужгородському національному університеті - це "Безпека інформаційних і комунікаційних систем", а у Закарпатському машинобудівному технікумі - "Будівництво та експлуатація будівельних споруд".

Однією з особливостей вступної кампанії 2009 року було зарахування на навчання пільговиків. За попередніми даними, у вищі навчальні заклади зараховано на пільгових умовах 136 осіб, що становить 5,2 % від кількості осіб, зарахованих на державне замовлення.

Обласна влада дбає про соціально незахищені верстви населення і забезпечення рівного доступу до освіти. З цією метою 2008 року було внесено зміни до Програми розвитку регіональної вищої освіти на 2008-2012 роки, якими передбачено надання пільг з оплати за навчання студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах області на контрактній основі, із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, дітей, батьки яких є інвалідами І та ІІ груп, дітей із числа сімей, які мають 5 і більше неповнолітніх дітей. Вже в 2008/2009 навчальному році пільги з оплати за навчання отримали 30 студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації на понад 90 тис. грн.




Огигінал новини «У закарпатських вишах недобір студентів - 30%» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=501
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php