Інновації – інтернаціональні за своєю природою, і ми повинні обєднатися навколо них


Країни Східного партнерства - Вірменія, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан та Україна – мають об’єднатися навколо інновацій, брати спільно активну участь у програмах ЄС та міжнародних схемах фінансування науки. Про це розказала Міністр освіти і науки України під час свого виступу на Пленарній сесії з питань науки, досліджень та інновацій 8-го засідання неформального міністерського діалогу країн Cхідного партнерства.

“Якщо ми хочемо інтегрувати комерційний зиск в дослідження, ми повинні придумати стимули для дослідників, які в даний час відсутні. Це може, наприклад, включати перегляд трудових договорів для інтеграції наукових досліджень, а також впровадження нових схем розміщення студентів в промисловості. Ми також повинні зацікавити компанії у дослідженнях, розвитку та інноваціях як таких”, - зазначила Лілія Гриневич, розказуючи про один із основних викликів перед українською наукою – зближення досліджень та реальне використання наукових розробок у бізнесі.

Вона наголосила, що Україна вже має кілька історій успіху в області комерціалізації досліджень і створення інноваційного середовища: “Наприклад, фестиваль під назвою Sikorsky Challenge, який проводиться щорічно в Київському політехнічному інституті, допомагає стартапам і винаходам знайти своїх інвесторів або покупців. У минулому році фестивалю вдалося об’єднати з інвесторами 23 стартапи на загальну суму контрактів у 23 мільйони доларів США”.

Міністр також додала, що навіть попри агресію Росії, що змушує Україну захищати свої кордони та перетягує суттєві кошти на користь оборонного комплексу, наша країна робить все можливе, щоб підтримати поступальні реформи у сферах освіти і науки.

“За останні два роки нам вдалося прийняти два великих і важливих системних закони - «Про вищу освіту» та «Про науку і науково-технічну діяльність". Вони відкриють шлях до модернізації науки і системи вищої освіти. Основні принципи реформи включають в себе велику автономію науково - дослідних інститутів, зміну підходів до фінансування, демонополізацію системи управління наукою”, - поінформувала Міністр освіти і науки України.

Виступ Лілії Гриневич включав також дані про успіхи України в рамках програми “Горизонт 2020” - наші вчені є учасниками вже 61 міжнародного консорціуму-переможця і їхня частка в бюджетах проектів перевищує 11,5 млн євро, що майже удвічі більше ніж заплатила Україна в якості річного внеску до бюджету програми.

Користуючись нагодою Міністр привітала Вірменію і Грузію, які нещодавно підпиали угоди про асоційовану участь в “Горизонт 2020” та запросила до спільної участі у проектах з українськими вченими.




Огигінал новини «Інновації – інтернаціональні за своєю природою, і ми повинні обєднатися навколо них» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4989
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php