Про організацію, об’єктивність та прозорість проведення процедури вступу в магістратуру за спеціальністю «Право»


Про організацію, об’єктивність та прозорість проведення процедури вступу в магістратуру за спеціальністю «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання йшлося під час засідання робочої групи під головуванням першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун.

У нараді взяли участь заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Наталія Юр, експерти Вищої ради юстиції, Міжнародної громадської організації «Універсальна екзаменаційна мережа», Проекту USAID «Справедливе правосуддя», а також представники вищих навчальних закладів – учасників експерименту.

Учасники наради ухвалили рішення про внесення змін до Положення про проведення у 2016 році вступних випробувань на основі ступеня бакалавра для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» з використанням ЗНО як експерименту. Вступники, котрі вивчають іншу іноземну мову, крім англійської, зможуть проходити вступні випробування за двома компонентами тесту - «Право» і «ТЗНПК» (Тестування загальних навчальних правничих компетенцій). Вони писатимуть тест в окремій аудиторії, після чого пройдуть випробування з іноземної мови в університеті. Всі інші вступники відповідно до Положення складатимуть три компоненти тесту – «Право», «ТЗНПК», «Англійська мова». За трьома блоками тесту вищі навчальні заклади – учасники експерименту отримають результати вступних випробувань і, застосувавши коефіцієнти, зможуть побудувати рейтинговий список вступників. «Таким чином, всі вступники, які братимуть участь в експерименті, будуть в рівних умовах», - підкреслила Інна Совсун.

Під час засідання також було прийнято рішення включити до складу фахової комісії , яка визначатиме пороговий бал «склав/не склав» для тесту з права, загальних навчальних правничих компетенцій, англійської, двох представників від кожного університету – учасника експерименту.

Окрім того, учасники наради вирішили делегували експерта Вищої Ради юстиції Андрія Бойка, до складу комісії, що формуватиме кінцевий варіант тестових завдань блоку «Право». кінцевий варіант тестів «Англійська мова» затвердить представник Посольства США в Києві, а тест «ТЗНПК» - консультант Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Сергій Раков. Вони ж з метою дотримання конфіденційності процедури контролюватимуть тиражування тестів. Конверти з варіантами тесту на випробування, не знайомлячись зі змістом завдань, обиратиме перший заступник Міністра освіти і науки, а також своїм підписом підтвердить дотримання процедури.

Під час наради також було визначено час на виконання тестових завдань. Зокрема, на блок «Право» відводиться 120 хвилин, «ТЗНПК» - 60 хвилин, «Англійська мова» - 60 хвилин. Загальна кількість тестових завдань блоку «Право» становитиме 70, блоку «ТЗНПК» - 30, а «Англійська мова» - 42. Кожне завдання трьох блоків тесту оцінюватиметься від 0 до 1, тобто за правильну відповідь вступник отримає 1 бал. Ваговий коефіцієнт визначатимуть вищі навчальні заклади за сумою 4-х показників – результатів трьох блоків - права, тестування загальних навчальних правничих компетенцій, англійської мови, а також середнього балу диплома бакалавра.

Для участі в тестуванні з використанням технологій ЗНО на магістратуру вступник подає документи до приймальних комісій, де повинен отримати екзаменаційний листок та прийти у визначений пункт тестування. Тестування відбудеться 23 липня о 10 годині.

Отримати екзаменаційний листок вступник може в одному з 9-ти вищих навчальних закладів, що беруть участь в експерименті:

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.



Додатково:

"Модернізація" професійно-технічної освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4737 )

Сергій Квіт вважає, що мільйонні роялті для монополії Табачника за доступ ВНЗ до ЄДЕБО - "...це невелике..." ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4612 )

Під час засідання Уряду Інна Совсун розповіла чому університети повинні сплачувати приватній особі за доступ до ЄДЕБО ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4602 )




Огигінал новини «Про організацію, об’єктивність та прозорість проведення процедури вступу в магістратуру за спеціальністю «Право»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4796
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php