Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна» — 2015/2016 рік


Олеся Линовицька ( https://euroosvita.net/?category=8&id=226 ): Університетські рейтинги, як невід’ємна складова інтеграційних процесів в економіці і суспільстві

Нинішнього року рейтинг «Топ-200 Україна» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 ) відзначає свій перший ювілей — він виходить вдесяте.

Озираючись в історію, можна зазначити, що ключовим моментом діяльності команди розробників рейтингу стало друге скликання Міжнародної Експертної Групи по Ранжуванню (IREG) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=437 ) 18—20 травня 2006 року в Берліні (Німеччина), де була проведена конференція: «Методологія й стандарти якості університетських рейтингів». На цій конференції було розроблено і схвалено «Берлінські принципи ранжування вищих навчальних закладів» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=437 ), які стали своєрідною «конституцією» для розробки і застосування університетських рейтингів в усьому світі. Фундаторами вказаної «конституції» стали Центр розвитку вищої освіти (CHE) (Німеччина), Інститут політики вищої освіти (США), центр ЮНЕСКО-СЕПЕС (Бухарест, Румунія) та інші авторитетні інституції з 19 країн світу. Центр «Євроосвіта» (Україна, Київ) брав участь в розробці Берлінських принципів, підписав їх і неухильно керувався ними при розробці і застосуванні національного рейтингу «Топ-200 Україна» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 ) протягом усіх 10 років своєї діяльності.

Стартувавши у 2006 році проект «Топ-200 Україна» став першим і залишається на сьогодні єдиним акредитованим IREG академічним рейтингом в Україні, відмінною рисою якого є спроба порівняти між собою університети різних типів на основі застосування до них універсальної системи критеріїв. У цьому сенсі рейтинг «Топ-200 Україна» трансформує до умов України ідеї таких міжнародних рейтингів, як «Академічний рейтинг університетів світового класу» (AWRU), більш відомого як «Всесвітній рейтинг Шанхайського університету Цзяо Тун ( https://euroosvita.net/index.php/?category=56 )», Всесвітній рейтинг університетів газети «Таймс» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=53 ), і «Всесвітній рейтинг університетів QS ( https://euroosvita.net/index.php/?category=57 )» компанії Quacquqrelli Symonds Ltd. (Сполучене Королівство). А останні два роки команда «Топ-200 Україна» тісно співпрацює з фахівцями пан-європейського рейтингового проекту "U-Multirank ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4685 )", який фінансує Єврокомісія.

Десятирічний досвід роботи упорядників рейтингу «Топ-200 Україна» дозволяє зробити певні висновки. Поступово удосконалюючись, він стає зручним інструментом для інтегрального оцінювання діяльності ВНЗ на основі сукупності критеріїв, узгоджених з IREG, що робить його корисним для українського ринку праці і зрозумілим для міжнародної спільноти, особливо для зарубіжних студентів, які хочуть отримати освіту в Україні.

Для спрощення порівняльності з відомими міжнародними і національними рейтинговими системами команда «Топ-200 Україна», регулярно обговорює методику свого рейтингу з наглядовою радою IREG (http://www.ireg-observatory.org/ ( http://www.ireg-observatory.org/ )). Головним висновком цього обговорення є те, що за методикою, принципами укладення, оприлюднення і обговорення рейтингу «Топ-200 Україна» він не поступається відомим світовим рейтинговим системам, але його слабкою стороною (як і інших українських університетських рейтингових систем) є низька достовірність даних, що надаються університетами. Це пов’язано з недосконалим інформаційним простором країни у сфері освіти (відсутність точної, об’єктивної інформації на сайтах університетів і сайтах організацій, причетних до вищої освіти і науки) та недостатньою відповідальністю працівників університетів за достовірність даних, що надаються.

Черговий форум IREG-8 відбувся 4— 6 травня 2016 р. в м. Лісабон (Португалія), на якому було розглянуто проблему: «Рейтинги університетів та міжнародні академічні відносини - Інструмент взаємодії чи перепона?». Форум став доброю нагодою зробити внесок у вивчення процесів інтернаціоналізації вищої освіти, побачити переваги і недоліки рейтингових систем і їх застосування. Він зробив особливий акцент на необхідності враховувати досягнення університетів в галузі наук та інновацій при їх рейтингуванні. У форумі взяли участь політичні та громадські діячі, експерти, провідні представники ділового світу, зацікавлені фахівці, представники команди «Топ–200 Україна» (https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4749 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4749 )).

Враховуючи рекомендації останнього Лісабонського форуму та гостру потребу України здійснювати високотехнологічний, інноваційний розвиток своєї економіки Оргкомітетом Національного академічного рейтингу «ТОП-200 України», за підтримки міжнародної наглядової експертної ради рейтингу, для ранжування ВНЗ у 2015/2016 році додатково було введено критерій «Інноваційна діяльність університетів». Цей критерій кількісно вимірювався обсягом інвестицій, зроблених приватним, високотехнологічним бізнесом в стартапи університетів. Зазначимо, що в якості стартапів розглядалися не лише новітні технічні розробки, а й проекти в різних галузях людської діяльності (біологічній, медичній, аграрній, гуманітарній та інших), які грунтувалися на новітніх ідеях і мали затребуванісь на споживацькому ринку.

Методологія рейтингу «ТОП-200 України» з урахуванням складової «Інноваційна діяльність університетів» викладена на сайті центру «Євро Освіта» (https://euroosvita.net/index.php/?category=28&id=1095 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=28&id=1095 )). На основі використання цієї методології, даних університетів та експертних оцінок командою «ТОП-200 України» було виведено рейтинг двохсот кращих університетів України в 2015/2016 році.

В цьому році одноосібним лідером рейтингу «ТОП-200 України» став Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=689 ), який з суттєвим відривом від інших ВНЗ України вийшов вперед за критерієм «Інноваційна діяльність університетів». Протягом останнього року в його інноваційній екосистемі «Sikorsky Challenge» ( http://www.sikorskychallenge.com/ ) було створено понад 40 стартапів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4372 ), 29 з них отримали інвестиції від приватних венчурних фондів і високотехнологічних компаній загальним обсягом 573 млн. грн. За такою моделлю НТУУ «КПІ» створив і вивів в космос перший український наносупутник “PolyTan 1” ( http://www.slideshare.net/YSF-2015/development-and-launch-of-the-first-ukrainian-nanosatellite-polytan1 ) і зараз готує до запуску на орбіту наступні космічні системи, вивів на ринки серію безпілотних літальних апаратів “Spectator” ( http://kpi.ua/ru/node/953 ) для армії і цивільних галузей промисловості України, впровадив промислові технології очищення води ( http://spark.kpi.ua/uk/node/38 ), найсучасніші системи в галузі зеленої енергетики, біомедичної інженерії, авіації та в інших сферах людської діяльності.

Друге місце у рейтингу обійняв Київський національний університет імені Тараса Шевченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=688 ). Хоч команда «ТОП-200 України» і не змогла отримати дані про інвестування його стартапів приватними венчурними фондами чи високотехнологічними компаніями, але він має найбільше бюджетне фінансування науки – біля 85 млн. грн., його випускники широко затребувані органами державної влади, університет входить в 500 кращих ВНЗ світу за рейтингом QS, має найвищий рейтинг в Scopus ( https://euroosvita.net/index.php/?category=58 ) серед університетів України. Третє і четверте місця посіли харківські ВНЗ, відповідно Національний університет ім. В.Н. Каразіна ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=690 ) та Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=691 ). На п’яте місце вийшов Національний університет "Львівська політехніка" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=2657 ).

П’ятірка лідерів є визнаними флагманами української вищої освіти і науки, вони мають більш ніж столітню історію розвитку їх науково-педагогічних шкіл, вони широко визнані у світі, мають амбітні і обґрунтовані стратегії свого розвитку.

Статистичний матеріал, накопичений за останні десять років командою рейтингу «ТОП-200 України» показує, що усі його багаторічні учасники постійно покращували головні показники своєї роботи, підсилювали зв’язки з роботодавцями, підвищували рівень комерціалізації своєї науки, започатковували нові міжнародні контакти, розширювали свою присутність в світових рейтингах «QS» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=57 ), «Таймс» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=53 ), «Scopus» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=58 ), «Webometrix» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=54 ) та інших ( https://euroosvita.net/index.php/?category=59 ).

Рейтингова таблиця





НЗОцінка якості науково-педагогічного потенціалу IнпОцінка якості навчання  IН Оцінка міжнародного визнання IМВОцінка інтегрального показника діяльності ВНЗ, IЗ
1Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=689 )37,158471924,273357124,3899185,8217352
2Київський національний університет імені Тараса Шевченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=688 )37,6986605420,809108423,1902881,6980532
3Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=690 )19,7238968414,631175215,0582649,4133336
4Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=691 )18,192433299,4453822118,1185445,7563526
5Національний університет "Львівська політехніка" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=2657 )10,0741183815,571903720,0025845,6486064
6Національний гірничий університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=692 )20,237405839,5527056814,8807644,6708729
7Національний медичний університет імені О.О. Богомольця ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=675 )28,015414167,34306779,24794544,606427
8Національний університет "Києво-Могилянська академія" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=695 )13,0302029117,365614214,155544,551315
9Львівський національний університет імені Івана Франка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=3285 )10,4768944414,662716418,2580843,3976934
10Національний університет біоресурсів і природокористування України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=294 )16,3164010214,870424911,0001842,1870072
11Дніпропетровський національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=693 )15,3130586111,800990714,4692941,5833429
12Національна металургійна академія України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=278 )15,9860098,4150325216,6363241,0373631
13Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана ( https://euroosvita.net/index.php/?category=0&id=1096 )9,97808227518,23800512,5472340,7633165
14Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=564 )13,402108648,6778741518,3784940,4584706
15Сумський державний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=264 )8,9939594018,0487694822,0669239,109651
16Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=266 )14,8933746610,428123711,0469836,3684822
17Одеський національний університет імені І.І. Мечникова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=267 )9,1069451387,6657311319,1155335,8882093
18Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=268 )10,1302217311,049200114,6689135,8483282
19Національний авіаційний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=570 )11,6125116212,611640311,3757835,5999332
20Національний університет харчових технологій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=269 )15,933608589,3634888110,1600535,4571467
21Харківський національний університет радіоелектроніки ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=597 )13,042805967,2106666415,0623535,3158215
22Національний фармацевтичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=272 )15,1650890911,0470368,88133835,0934636
23Донецький національний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=276 )10,017288429,7111466814,6732634,4016916
24Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=290 )6,90563293310,189597717,179834,2750335
25Вінницький національний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=292 )16,187738776,8198072310,0225233,0300669
26Одеський національний політехнічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=296 )7,1638049427,2219046518,2970232,6827343
27Київський національний університет технологій та дизайну ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=599 )11,5730069810,462956310,3447732,3807309
28Київський національний торговельно-економічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=297 )8,11432548815,44300258,50300832,0603362
29Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=608 )16,104074735,421790810,3775831,9034442
30Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=300 )9,0402128126,7942041716,0205831,8549922
31Одеський національний економічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=301 )7,67919231414,36314929,40458631,4469272
32Донецький національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=0&id=395 )7,1935712579,330600914,6577631,1819365
33Національний лісотехнічний університет України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=302 )19,596500344,818309276,19139430,6062032
34Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=263 )10,376555128,2421713711,5311730,1499006
35Ужгородський національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=304 )10,175355698,3110551111,3348229,8212327
36Харківський національний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=305 )13,098277727,20136799,07904429,3786894
37Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=609 )6,3275722866,9096300415,9083829,1455794
38Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=309 )8,4617727357,5422329512,8260928,830096
39Національний університет "Одеська юридична академія" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=612 )7,8791158939,014794211,2800428,1739516
40Одеська національна академія харчових технологій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=320 )12,425564465,993778539,62319628,0425392
41Тернопільський національний економічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=341 )5,12692122613,51067539,22113227,8587285
42Одеський національний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=439 )13,272304326,431355238,0970427,8006993
43Хмельницький національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=614 )6,2050095184,7153831416,5067127,4271019
44Чорноморський державний університет імені Петра Могили ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=330 )4,66518690710,111203512,409627,1859859
45Університет банківської справи НБУ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=332 )5,67888015713,84724757,1580826,6842074
46Київський національний університет будівництва і архітектури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=574 )10,539086237,597898288,29599426,4329786
47Запорізький національний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=615 )7,0240090837,3374996412,0114826,3729928
48Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=333 )6,7376467258,4199967711,091126,2487437
49Луганський національний університет імені Тараса Шевченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=619 )7,22923341410,46313458,20898725,9013547
50Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=334 )8,7199391136,680709410,4215725,8222191
51Дніпропетровська медична академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=337 )13,462500175,250211147,0633725,7760809
52Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=339 )11,254229095,967180978,48795125,709361
53Івано-франківський національний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=342 )12,762961916,460018336,35012825,5731083
54Українська медична стоматологічна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=620 )8,6196499785,7883374111,079825,4877879
55Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=343 )11,73732367,342865356,11315125,1933399
56Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=586 )7,0199730215,8589559312,1772725,0562004
57Кіровоградський національний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=359 )11,040123538,648381195,08373324,7722381
58Буковинський державний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=361 )9,2872509565,104692610,3450224,7369657
59Університет економіки та права "КРОК" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=621 )7,07300597210,86026576,72651924,6597906
60Львівський торговельно-економічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=362 )9,1529523647,127293048,33304724,6132925
61Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=367 )7,2036180416,1436545611,2116724,5589438
62Київський міжнародний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=658 )5,18649559110,95992268,31032724,456745
63Українська інженерно-педагогічна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=368 )9,5285746647,544232657,33398324,4067905
64Харківський національний автомобільно-дорожній університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=622 )10,029869785,456462128,88767724,3740088
65Донецький національний медичний університет ім. М. Горького ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=623 )13,06961294,194276127,05756124,3214497
66Національний транспортний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=626 )5,6651076117,0295788411,5428924,2375754
67Національний університет водного господарства та природокористування ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=369 )9,426318357,175456717,00203723,6038118
68Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=629 )7,8501174529,588165226,0812423,5195223
69Одеський національний морський університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=370 )8,0007071525,81690269,65194823,4695575
70Таврійський державний агротехнологічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=374 )9,9157360046,148321847,37117923,4352364
71Донбаська державна машинобудівна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=632 )10,164596334,463286498,70861623,336499
72Запорізький державний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=375 )9,200598085,032339069,02070223,2536389
73Національна академія управління ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=633 )7,40775816510,79798624,90349323,1092369
74Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=635 )8,0189745867,002695588,00473923,0264087
75Луцький національний технічний університет5,8508377915,0277465512,0555822,9341676
76Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=636 )6,9326890417,690734748,31027722,9337004
77Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=638 )6,0588437395,4172259511,2609622,7370291
78Миколаївський національний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=376 )8,8502313199,287533114,31751322,4552774
79Придніпровська державна академія будівництва та архітектури9,0928080065,342820777,99019322,4258222
80Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=640 )8,5525646637,21137466,6065622,3704992
81Запорізький національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=377 )6,3129643128,176169247,86432422,3534578
82Херсонський національний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=378 )8,3310433348,379860735,60692222,3178264
83Національна музична академія України імені П.І. Чайковського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=644 )7,959276588,211861556,10999322,2811313
84Національний університет фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=645 )8,402104639,682904864,12008622,2050959
85Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=646 )7,37784893310,06479924,76148922,2041374
86Приазовський державний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=379 )7,6298769675,523021039,03806722,1909648
87Київський університет імені Бориса Грінченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=383 )6,1309972625,9077514110,144722,1834476
88Національний університет "Одеська  морська академія" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=384 )6,4082167195,1356032610,6108722,154692
89Харківський національний університет будівництва та архітектури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=387 )8,5420727465,366069438,12411422,0322557
90Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=461 )11,42192325,344816035,16167421,9284136
91Одеський державний екологічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=651 )6,9616600375,779591079,12329821,8645488
92Херсонський державний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=652 )6,4694062958,021594527,34305621,8340567
93Український державний університет залізничного транспорту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=655 )8,7771278946,204298756,77347721,7549038
94Донецький державний університет управління ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=657 )3,7930751228,572363729,34079921,7062374
95Маріупольський державний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=388 )7,0198933876,645858238,00303421,6687861
96Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=660 )6,575606628,774396916,28596821,6359713
97Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=663 )7,015329418,466259166,10343821,5850264
98Кам'янець-Подільський національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=405 )6,255971476,358199518,91035121,5245217
99Національний університет "Острозька академія" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=406 )6,036967268,318490657,11478821,470246
100Криворізький національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=407 )8,0302663086,069660397,34722621,4471522

НЗОцінка якості науково-педагогічного потенціалу IнпОцінка якості навчання IН Оцінка міжнародного визнання IМВОцінка інтегрального показника діяльності ВНЗ, IЗ
101Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=285 )7.7043145336.0212641097.65449908721.3800777
102Одеська національна музична академія ім. А.В. Нежданової ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=408 )7.7061399587.6904399775.90829248421.3048724
103Херсонський державний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=664 )7.9480694577.2665996476.00245742121.2171265
104Одеська державна академія будівництва та архітектури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=665 )7.1914356925.4863310098.49393293321.1716996
105Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=409 )7.5481896987.5019686.05264657221.1028043
106Білоцерківський національний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=670 )6.9004541247.030735967.09453323721.0257233
107Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля5.9319982446.1425075368.83502413320.9095299
108Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=424 )6.1988539435.7699006488.88607121520.8548258
109Київський національний університет культури і мистецтв9.0326113327.7620345784.03447761220.8291235
110Київський національний лінгвістичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=426 )6.0639538527.3269225737.39258063520.7834571
111Український державний хіміко-технологічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=672 )9.4448043836.2455301124.98097006520.6713046
112Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=679 )7.6576626536.0155097866.59596193920.2691344
113Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=432 )7.0974205697.8516249715.25334974520.2023953
114Харківський державний університет харчування та торгівлі ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=433 )8.4210425926.0149944675.72866836320.1647054
115Класичний приватний університет6.9710139487.9344623035.20247933920.1079556
116Полтавська державна аграрна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=680 )7.1691829137.0546856465.82997688820.0538454
117Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=436 )7.2738498886.734607395.8513984219.8598557
118Академія адвокатури України7.9778948036.6932195745.13056410319.8016785
119Подільський державний аграрно-технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=438 )7.9040334796.0062551845.67164835219.581937
120Житомирський державний технологічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=441 )6.124772595.8075019997.52402585319.4563004
121Чернігівський національний технологічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=442 )5.9925250825.9368053927.37268458319.3020151
122Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка5.9811264396.0613470277.16466759719.2071411
123Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=445 )5.9476442217.1162792476.13765544119.2015789
124Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=682 )7.1430989757.1022989894.90543419319.1508322
125Житомирський державний університет імені Івана Франка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=458 )7.0296811427.0385612555.04121191519.1094543
126Університет державної фіскальної служби України6.0206859687.6625632245.37289608119.0561453
127Запорізька державна інженерна академія7.4259301686.195667015.38088102919.0024782
128Донбаський державний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=685 )7.4241869014.4500774397.03271472418.9069791
129Вінницький національний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=698 )6.3252150346.3035450546.17916053718.8079206
130Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=459 )8.6851363435.7762338754.26913573618.730506
131Харківський національний університет мистецтв ім. І.П. Котляревського6.0721823316.2030081876.27283791718.5480284
132Харківська державна зооветеринарна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=699 )6.0012895916.0893337776.36673358918.457357
133Національна академія статистики, обліку та аудиту6.9355956767.0117469334.50114503818.4484876
134Черкаський державний технологічний університет5.1143760035.8695903287.34316313218.3271295
135Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=464 )6.8574198156.7906969644.64048291618.2885997
136Уманський національний університет садівництва ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=702 )6.0094351195.084623727.12821201318.2222709
137Львівський державний університет фізичної культури7.1302307346.4324591174.55915029918.1218402
138Полтавський університет економіки і торгівлі ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=705 )6.0330097864.4833669117.50125161418.0176283
139Університет митної справи та фінансів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=466 )6.1756866266.0922607675.7131217.9810674
140Сумський національний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=591 )6.9691495026.7851504494.02152893417.7758289
141Академія муніципального управління ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=469 )5.9678864517.1195905594.54211267617.6295897
142Львівський національний аграрний університет5.1659435115.0574643947.31157182917.5349797
143Харківська державна академія культури6.8793528925.3680240845.19850890817.4458859
144Харківська державна академія фізичної культури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=706 )6.1312513326.0763051625.01183467317.2193912
145Луганський державний медичний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=708 )6.5264431234.5629856096.10721584217.1966446
146Державний університет телекомунікацій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=472 )6.0296370555.6938729665.42887066317.1523807
147Міжнародний економіко-гуманітарний університет7.277043815.2466816144.60953061217.133256
148Житомирський національний агроекологічний університет6.3606658416.9255251553.82843902417.11463
149Бердянський державний педагогічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=475 )6.0155143775.0621302026.01873236417.0963769
150Українська академія банківської справи Національного банку України4.4274481547.4399477045.19315185917.0605477
151Національний університет цивільного захисту України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=710 )6.6521700125.2453928235.11157218517.009135
152Міжнародний університет фінансів6.8584590635.8029105694.29113207516.9525017
153Луганський національний аграрний університет6.0909015995.871148114.89588679216.8579365
154Українська академія друкарства6.5826716065.9814365554.20676288716.770871
155Київський медичний університет УАНМ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=713 )7.650753654.131546414.87713636416.6594364
156Львівський державний університет безпеки життєдіяльності6.4867209244.8530556015.16202873416.5018053
157Хмельницький університет управління та права ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=714 )5.1749669895.6260508225.63314830316.4341661
158Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=715 )6.3210237465.9525284114.01045569716.2840079
159Київський університет права Національної академії наук України5.7457105144.4060357915.94883092116.1005772
160Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=717 )5.2286794916.5922641454.23777036716.058714
161Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=491 )6.0863490045.465120044.45064728816.0021163
162Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=493 )6.0140869115.3943010064.00920235215.4175903
163Донбаський державний педагогічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=495 )5.0055629325.3695070084.95210511515.3271751
164Академія праці, соціальних відносин і туризму5.6932524855.1545593544.38162162215.2294335
165Міжнародний науково-технічний університет5.2348070595.495122854.46849103215.1984209
166Київський університет туризму, економіки і права5.2662302524.5879396955.14772413815.0018941
167Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=718 )5.2311657855.387494674.29073076914.9093912
168Дніпродзержинський державний технічний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=587 )5.1716803384.1549986515.53013159814.8568106
169Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького ( https://euroosvita.net/index.php/?category=0&id=503 )4.8229772883.9462729226.0368054314.8060556
170Львівська національна академія мистецтв ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=505 )5.2396901576.3989845433.14548406714.7841588
171Мукачівський державний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=506 )5.716633454.5516512364.43368539314.7019701
172Донбаська національна академія будівництва і архітектури ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=508 )4.2272121993.901427936.52357611114.6522162
173Харківський гуманітарний університет "Народна українська академія" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=510 )5.208360434.5670428164.83179375214.607197
174Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка5.1795218825.5416639943.80710481114.5282907
175Рівненський державний гуманітарний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=526 )5.0911534.9736826844.39035909214.4551948
176Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=720 )5.6799245574.2412365144.35467218114.2758333
177Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2024 )5.3775409714.3357374854.49428831714.2075668
178Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=527 )4.7578687174.0989532095.28905998914.1458819
179Харківська державна академія дизайну і мистецтв ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=1861 )4.966304134.0505095725.09306971714.1098834
180Державний економіко-технологічний університет транспорту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=724 )4.8735678774.9101867684.24762654114.0313812
181Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=528 )4.8019491394.8921639454.24008451713.9341976
182Херсонська державна морська академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=538 )4.85858674.0594153534.48493503513.4029371
183Буковинський державний фінансово-економічний університет4.2002737615.071573954.0745653913.3464131
184Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=725 )4.92265734.7703484843.5813.2730058
185Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=539 )4.3002355895.411447763.50128755413.2129709
186Харківська гуманітарно-педагогічна академія ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=546 )4.9488258734.1364293943.86654205612.9517973
187Одеський державний аграрний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=547 )4.8276931454.0821705283.94125150312.8511152
188Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=556 )4.7494972374.0301559073.8054687512.5851219
189Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=559 )4.8555571623.4240592663.98109489112.2607113
190Європейський університет4.5973220753.6820019543.86493453512.1442586
191Одеська державна академія технічного регулювання та якості ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=561 )4.5304002164.4716426312.99821707112.0002599
192Львівський інститут економіки і туризму ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=562 )4.5148032893.5122594863.88042089111.9074837
193Університет сучасних знань4.0438317273.7775514314.03211.8533832
194Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ3.8568550523.9963820523.8491857511.7024229
195Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького3.9761772823.8711337643.76201111.609322
196Бердянський університет менеджменту і бізнесу ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=732 )4.1384657783.5171918793.85165745911.5073151
197Ізмаїльський державний гуманітарний університет4.232623173.5244284953.6511.4070517
198Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=733 )4.5807778474.4530017182.08123456811.1150141
199Дніпропетровський гуманітарний університет4.1213928143.3901444733.22127118610.7328085
200Інститут підприємництва "Стратегія"3.0980443173.6301794033.84231510.5705387



Перейти на рейтингову таблицю з можливістю сортувати інформацію в ній >>>> ( https://euroosvita.net/index.php/?category=71&id=4765 )

euroosvita.net ( https://euroosvita.net/?category=8&id=225 )



Додатково:

Інформація, що була використана для нового рейтингу ВНЗ "Топ-200 Україна" у 2016 році:


Показники винахідницької активності наукових установ академічного профілю та навчальних закладів за 2015 рік ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4569 )

Кількість патентів, отриманих ВНЗ України, у 2015 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4627 )

ВНЗ України в міжнародних асоціаціях університетів у 2015 році - інформація в рамках підготовки рейтингу "Топ 200 Україна" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=4584 )

Наказ МОН України від 17.09.2015 №948 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4299 ): «Про внесення доповнень до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.07.15 № 767»

Наказ МОН України від 16.07.2015 № 767 «Про підсумки Всеукраїнської студентської олімпіади 2014/2015 навчального року» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4280 )

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №686/2015 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4478 )

Участь ВНЗ України у програмі Нorizon 2020 ( http://cordis.europa.eu/projects/result_en?q=(contenttype%3D%27project%27%20OR%20/result/relations/categories/resultCategory/code%3D%27brief%27,%27report%27)%20AND%20(address/country%3D%27UA%27%20OR%20relatedRegion/region/euCode%3D%27UA%27)%20AND%20programme/pga%3D%27H2020*%27 )

Участь ВНЗ України у програмі Seventh Framework Programme ( http://cordis.europa.eu/projects/result_en?q=(contenttype%3D%27project%27%20OR%20/result/relations/categories/resultCategory/code%3D%27brief%27,%27report%27)%20AND%20(address/country%3D%27UA%27%20OR%20relatedRegion/region/euCode%3D%27UA%27)%20AND%20programme/code%3D%27FP7%27 )

Участь ВНЗ України у програмах TEMPUS та Erasmus+ ( http://erasmusplus.org.ua/korysna-informatsiia/korysni-materialy.html )

Рейтинг вищих навчальних закладів України - за показниками наукометричної бази даних Scopus станом на 16.07.2015 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4262 )

Рейтинг Webometrics (juli 2015 edition) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4239 )

ІРРП: Результати моніторингу відкритості веб-сайтів вищих навчальних закладів України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4470 )

World Universities Web Ranking 2015 - рейтинг університетів за популярністю у Інтернеті ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3821 )


Архів:


Попередні рейтинги вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 )



Огигінал новини «Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна» — 2015/2016 рік» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4757&id=3282&id=636
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php