"Модернізація" професійно-технічної освіти


Міжнародні експерти погодилися із обраним Мініосвіти пріоритетом діяльності на 2016 рік щодо модернізації професійно-технічної освіти



12 травня 2016 року Міністр освіти і науки Лілія Гриневич у режимі відео-зв’язку обговорила питання розвитку професійно-технічної освіти в Україні з директором Європейського фонду освіти Мадлен Сербан.

У телемості взяли участь перший заступник Міністра Інна Совсун, італійські експерти Ар'єн Дейж, Жозе Мануель Гальвін Арріба, Маргарета Ніколовська, заступник директора департаменту професійно-технічної освіти МОН Вікторія Карбишева.

Лілія Гриневич подякувала директору Європейського фонду освіти Мадлен Сербан за плідну співпрацю та підтримку фондом освітніх реформ. Міністр повідомила, що розвиток професійної освіти є одним із пріоритетних напрямів діяльності Міністерства на 2016 рік.

Міністр освіти і науки звернула увагу експертів на проблемні питання в реформуванні української системи професійно-технічної освіти, що потребують міжнародної експертної підтримки: механізм фінансування закладів професійно-технічної освіти, розробка нових професійних стандартів, доопрацювання нових законів «Про професійну освіту», «Про освіту».

На думку Лілії Гриневич, експертної фахової оцінки потребує структура проекту закону «Про професійну освіту», який зараз відкликаний з Верховної Ради України та знаходиться на доопрацюванні МОН. Міністр звернулася до експертів з проханням підтримати пілотний проект з розробки нових стандартів 3-4 гостродефіцитних професій та розроблення програм підготовки для них.

Директору Європейського фонду освіти Мадлен Сербан підкреслила готовність ETF продовжувати співпрацю з Міністерством освіти і науки України, зокрема, надати експертну підтримку для доопрацювання законопроекту «Про професійну освіту» та підтримати пілотний проект з розробки нових стандартів та програм підготовки для 3-4 обраних Міністерством професій. Вона звернула увагу партнерів на питання побудови системи якості професійно-технічної освіти для забезпечення довіри до здобутих кваліфікацій.

Експерти ETF погодилися із обраним Міністерством освіти і науки пріоритетом діяльності на 2016 рік щодо модернізації професійно-технічної освіти, оскільки вважають, що проблема якості професійно-технічної освіти є однією з найбільш актуальних в системі освіти України.

Під час відео-конференції також обговорювалися питання удосконалення системи управління професійно-технічної освіти в рамках децентралізації, законопроекту «Про освіту», впровадження національної рамки кваліфікацій.

Довідково: Україна активно співпрацює з Європейським Фондом освіти щодо удосконалення національної системи професійно-технічної освіти й впровадження європейських стандартів. Зокрема, Україна бере участь у Туринському процесі. Туринський процес – це підхід до аналізу політики в галузі професійно-технічної освіти, що базується на фактичних даних. Проект реалізується кожні два роки в партнерських країнах та регіонах ЄФО. Він передбачає проведення аналізу напрацювань, завдань, планів та впровадження стосовно політики в галузі професійно-технічної освіти, а також підготовку відповідної звітності. За підсумками роботи у проекті були підготовлені аналітичні звіти за 2010, 2012, 2014 роки. У 2016 році Україна візьме участь у 4-ому Туринському процесі на регіональному рівні стосовно національної звітності.



Додатково:

З 2017-го року спосіб фінансування профтехосвіти має бути змінений ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4727 )

Освіта в зоні ризику ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4705 )

Федерація роботодавців України: Підтримай українську профтехосвіту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4558 )



Огигінал новини «"Модернізація" професійно-технічної освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4737
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php