Науковці України готують масовий протест


За офіційними даними, півтисячі молодих винахідників із вищою освітою залишили Україну в пошуках кращої долі.



І це тільки у 2015 році. До цього призвело скорочення фінансування Національної академії наук. Львівські вчені попереджають: якщо ситуація істотно не покращиться, це призведе до повної втрати наукового потенціалу області і держави загалом.

Про це йдеться у сюжеті програми перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK (щобудня о 21:00).

У держбюджеті на 2016 рік науковцям та винахідникам надали кошти тільки для сплати комунальних послуг та на зарплатню. Про оновлення обладнання навіть не йдеться.

«Видатки у бюджеті академії затвердженні в обсязі 2 млрд 50 тис. грн. Це на 26% менше від мінімальних потреб академії. Нам лише для виплати зарплати необхідно 2 мільярди гривень», – розповідає голова Львівської профспілки працівників НАН України Тарас Яницький.

У Національній академії п’ята частина фахівців – молодь. Якщо держава не знайде грошей для науковців, то лише у Львові без роботи залишиться понад тисяча працівників академії.

«Через дефіцит фонду оплати праці ми змушені запроваджувати режим неповного робочого дня. Відпустки у нас тепер – без збереження заробітної плати, триває скорочення наукового персоналу. Скоро це призведе до повної втрати наукового потенціалу Львівщини», – наголосив Тарас Яницький.

Уже 17 березня замість нових досліджень науковці мітингуватимуть. На вулицях великих міст України розпочнеться загальноакадемічна акція протесту.



Огигінал новини «Науковці України готують масовий протест» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4651
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php