Мінекономрозвитку запускає перший в історії України державний масовий онлайн-курс «Публічні закупівлі»


Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та команда ProZorro спільно з Проектом ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» запускають перший в історії України державний масовий онлайн-курс для державних замовників, який дозволить навчитися професійній роботі з публічними закупівлями.

Вслід за Великою Британією, Україна стала однією з перших країн в світі, що створила державний масовий онлайн-курс. Курс «Публічні закупівлі» розміщується на українській неприбутковій платформі онлайн-курсів Prometheus і є безкоштовним. Програма курсу складається із циклу відеолекцій, а також додаткових матеріалів, інтерактивних завдань та форуму, на якому слухачі можуть ставити запитання викладачам.

Слухачі курсу - представники міністерств, відомств, держпідприємств, органів місцевої влади - зможуть навчитися основним нюансам публічних закупівель: від особливостей законодавства, створення тендерної документації і до використання нових онлайн-інструментів, в тому числі, системи електронних закупівель ProZorro і модуля аналітики закупівель bi.prozorro.org. Серед лекторів курсу – представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС», Transparency International в Україні та Центру протидії корупції. Всі лектори працюють безкоштовно.

Загальна кількість державних замовників в Україні складає близько 16 тисяч, в них діють 25 тисяч тендерних комітетів, кожен з яких включає в середньому 5 осіб. Таким чином, потенційна аудиторія курсу складає більше 100 тисяч слухачів - учасників тендерних комітетів по всій країні. Для багатьох з них участь у публічних закупівлях - додаткове неоплачуване навантаження, що негативно впливає на якість використання грошей платників податків. Саме тому професіоналізація закупівель є однією з ключових умов реалізаціїї реформи публічних закупівель, яка, за оцінками спеціалістів Мінекономрозвитку, дозволить економити до 50 мільярдів гривень щороку.

«До вересня 2016 року всі державні тендери в Україні будуть переведені в електронний формат. Це дуже важливий крок в реформі публічних закупівель, і навчання має критичне значення для її успіху. Команда ProZorro вже провела більше сотні семінарів в усіх регіонах, а тепер кожен бажаючий зможе дізнатися про публічні закупівлі з допомогою безкоштовного курсу на Prometheus. Це дійсно зручний, простий інструмент для освіти та відповідей на питання» , - розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, який разом з Олександром Стародубцевим, директором Департаменту регулювання держзакупівель, підготував вступну частину онлайн-курсу.

Курс «Публічні закупівлі» також буде корисний всім, хто цікавиться, як використовуються податки українців – журналістам, громадським активістам, правоохоронцям, представникам контролюючих органів, пересічним громадянам тощо. Навчання розпочнеться у травні 2016 року.

Реєстрація на безкоштовний онлайн-курс відкрита за посиланням: http://goo.gl/XKXOZo ( http://courses.prometheus.org.ua/courses/Prometheus/PP101/2016_T1/about )


me.gov.ua ( http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=57a42c4b-ad7d-4038-8aae-a7b2e24aaf5b&title=KomandaProzorroZapuskaPershiiOnlainkursDliaDerzhavnikhZamovnikiv )





Додатково:

Щодо посилення відповідальності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України за формування державного замовлення на підготовку кадрів для економіки ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3179 )



Огигінал новини «Мінекономрозвитку запускає перший в історії України державний масовий онлайн-курс «Публічні закупівлі»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4639
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php