Під час засідання Уряду Інна Совсун розповіла чому університети повинні сплачувати приватній особі за доступ до ЄДЕБО


Арсеній Яценюк доручив МОН розібратися з підприємством, яке передавало приватникам 13 млн. грн. на рік за доступ до державної електронної бази

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству освіти і науки України в десятиденний термін розібратися з ситуацією в ДП «Інфоресурс», через яку приватна компанія отримувала 13 млн. грн. на рік за доступ до електронної бази з питань освіти. Про це він заявив на засіданні Уряду в четвер, 18 лютого.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун під час засідання Уряду повідомила, що ДП «Інфоресурс», яке є адміністратором єдиної державної електронної бази з питань освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2922 ), створено під час перебування на посаді Міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Вона підкреслила, що база даних належить державі, а програмні засоби – приватній особі. Університети, за словами Інни Совсун, сплачують цій приватній особі за доступ до бази 1,80 гривні за кожного студента за квартал.

Арсеній Яценюк підкреслив, що компанія за рік отримала 13 млн. грн. і планувала такі ж прибутки цьогоріч: «Це що за таке програмне забезпечення за мільйон американських доларів?»

Він наголосив, що схожі схеми були стосовно компанії ЄДАПС, проте завдяки Міністерству юстиції та Міністерству внутрішніх справ вони були ліквідовані.

Глава Уряду доручив МОН в десятиденний термін розібратися з ситуацією щодо державного підприємства «Інфоресурс».

Нагадаємо - свого часу Дмитро Табачник окрім ЄДЕБО ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4287 ) активно лобіював ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2431 ) "Інформаційну систему управління освітою "ІСУО" ( http://gazeta.dt.ua/internal/a-vas-shtirlic-ya-poproshu-_.html ) яку Сергій Квіт також розвиває ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4387 ) з не меншим завзяттям. Цікаво - в яку копійчину для шкіл обійдеться (обходиться) ( http://gazeta.dt.ua/EDUCATION/ministerstvo-osviti-sprostovuye-informaciyu-pro-zbir-personalnih-danih-batkiv-shkolyariv-_.html ) ця ініціатива?

Цікавий факт - нині керівником ДП «Інфоресурс» є пан Самойлов О.В. який за інформацією видання «Обозреватель» (стаття від 23 січня 2015 року "Псевдореформи та успадкування корупції в освіті" ( http://obozrevatel.com/crime/93762-psevdoreformi-ta-uspadkuvannya-koruptsii-v-osviti.htm )) був радником міністра освіти Табачника


Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів зазначила, що для того, щоб викорінити таку практику, три тижні тому Уряд схвалив законопроект, який передбачає, що закупівля і розробка будь-яких програмних продуктів за державні кошти передбачає їх передачу державі - уповноваженим органам прав інтелектуальної власності: «Тобто більше таких варіантів не буде, коли за державні кошти буде розроблятися програмне забезпечення, а власником будуть треті приватні особи».

Крім того, на засіданні Уряду було ухвалено рішення про звільнення Голови Державної служби інтелектуальної власності ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4312 ) за результатами службового розслідування.

Відео засідання Кабінету Міністрів України, 18 лютого 2016 року
( про ДП «Інфоресурс» на 52 хвилині):





За інформацією:
kmu.gov.ua ( http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248840667&cat_id=244274130 ),
youtube.com ( https://www.youtube.com/watch?v=798Ve3wk0Xo ),
gazeta.dt.ua ( http://gazeta.dt.ua/internal/a-vas-shtirlic-ya-poproshu-_.html )



Додатково:

Вартість з підтримання доступу для навчальних закладів до ЄДЕБО збільшується майже втричі ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4534 )

Звіт Квіта у Верховній раді - ... діяльність МОН у 2015 році незадовільна ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4600 )

«Голос Криму»: При переведенні до вузів України кримському студенту треба скласти академрізницю в декілька років ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4596 )

НМУ імені О.О. Богомольця: Лист С.Квіту щодо факту плагіату у підручнику, який отримав гриф МОН як рекомендований для навчання студентів ВМНЗ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4574 )

«LB.ua»: Проблеми шкільної освіти мовою цифр ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4573 )

Уповноважений з прав людини Інні Совсун: Щодо неприпустимості дискримінації за ознакою віку в освітніх реформах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4354 )

УЦОКО получил нового директора и 10 млн гривен ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4306 )

В Державній інспекції навчальних закладів 94,1 % неліцензійного ПЗ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4312 )



Огигінал новини «Під час засідання Уряду Інна Совсун розповіла чому університети повинні сплачувати приватній особі за доступ до ЄДЕБО» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4602
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php