«Світ Науки»: У Гарварді розробили методику 4D-друку


Вчені з Гарвардського університету розробили методику 4D-друку, де в якості четвертого виміру виступає час.

Повідомляється, що зміни форми об’єктів можна домогтися дуже простим способом. Досить просто занурити їх у воду. Видання зазначає ( http://www.nature.com/nmat/index.html ), що вчені використовували для чотиривимірного друку спеціальне чорнило і гідрогель, що містить у складі целюлозу.

Перед друком об’єкта було проведено спеціальне математичне моделювання поведінки волокон, яке допомогло точно визначити структуру об’єкта під час друку і порядок нанесення шарів чорнила.

Таким чином, вчені змогли вже заздалегідь обчислити зміни форми об’єкта, які відбудуться з ним після занурення у воду. Дослідники підкреслюють, що заздалегідь запрограмоване розширення предметів зустрічається і в природі. Наприклад, це можна спостерігати на квітах і шишках, коли ті розкриваються і закриваються.

Вчені оприлюднили відео, в якому знятий процес “розпускання” квітки орхідеї після занурення у воду.




afterstudy.com.ua ( http://www.afterstudy.com.ua/?p=4375 )



Додатково:

«Prometheus» відкрив реєстрацію на безкоштовний онлайн-курс Гарвардського університету CS50 “Основи програмування” ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4482 )

В Гарварде представили итоги исследования и рекомендации по смешанному формату обучения ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3446 )

Гарвардська конференція збирається добряче струсонути систему університетського навчання ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1580 )



Огигінал новини ««Світ Науки»: У Гарварді розробили методику 4D-друку» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4585
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php