Щодо виготовлення та обліку документів про післядипломну освіту


На численні запити навчальних закладів, які надають освітні послуги у сфері післядипломної освіти, стосовно зразка диплома спеціаліста про перепідготовку та документа про підвищення кваліфікації інформуємо.



Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 656 «Деякі питання реалізації статті 54 Закону України «Про вищу освіту», постанова Кабінету Міністрів України від 12 листопада 1997 р. № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання», якою затверджено перелік і зразки документів про освіту та вчені звання, зокрема зразки диплома спеціаліста про перепідготовку та свідоцтва про підвищення кваліфікації, втратила чинність 01.01.2016 р.

З метою врегулювання питання щодо виготовлення, видачі та обліку документів про підвищення кваліфікації наказом Міністерства від 19.01.2016 № 34 «Про документи про підвищення кваліфікації» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=4552 ) затверджено примірний перелік інформації, яка повинна міститися у документі про підвищення кваліфікації.

Зазначений наказ є обов’язковим до виконання вищими навчальними закладами, що знаходяться в управлінні Міністерства освіти і науки України. Засновникам комунальних та приватних вищих навчальних закладів, а також органам державної влади, у підпорядкуванні яких знаходяться вищі навчальні заклади, Міністерство рекомендує врегулювати порушене питання відповідними актами.

Звертаємо увагу, що відповідно до підпункту першого пункту другого розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, що провадиться вищими навчальними закладами і започаткована до набрання чинності цим Законом, продовжується у межах строку навчання за певною освітньо-професійною програмою. Відмінностей між освітньо-професійними програмами підготовки та перепідготовки спеціаліста Законом України «Про вищу освіту» не передбачено, тому особам, що навчалися за програмами перепідготовки спеціаліста, видається диплом спеціаліста встановленого зразка в межах сукупного ліцензованого обсягу підготовки та перепідготовки спеціаліста за відповідною спеціальністю та формою навчання.

Також наголошуємо на необхідності внесення вищими навчальними закладами інформації про осіб, що навчаються за програмами перепідготовки спеціаліста, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4534 ).



Додаток:



Огигінал новини «Щодо виготовлення та обліку документів про післядипломну освіту» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4551
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php