КМОППОіНУ: Круглий стіл за участю Голови Комітету ВРУ з питань науки і освіти


13 листопада 2015 року за ініціативи Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України в конференц-залі Будинку вчителя відбувся круглий стіл за участю Голови Комітету ВРУ з питань науки і освіти Лілії Гриневич. Темою зустрічі стало питання забезпечення прав та гарантій освітян при реформуванні освітнього законодавства.

У роботі круглого столу взяли участь начальники управлінь освіти, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян, представник Профспілки вчителів Ізраїлю Давид Орен, освітянська спільнота.

Засідання круглого столу розпочалося зі вступного слова голови Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександра Яцуня. Він зауважив, що у законопроекті «Про освіту», розробленим Міністерством освіти і науки України, міститься ряд норм, які звужують права та гарантії освітян. Це гарантії щодо фінансування освіти, оплати праці, сертифікації педагогічних працівників тощо.

Юридичні роз’яснення щодо цих питань надала юрисконсульт Київської міської Профспілки Вікторія Соломінчук. Вона повідомила, що до 1 січня 2021 року сертифікація педагогічних працівників з подальшим присвоєнням їм кваліфікаційних категорій є добровільною. Разом з тим, «надбавки за кваліфікаційні категорії», передбачені законопроектом, встановлюються тільки тим педпрацівникам, які пройшли сертифікацію. До 1 січня 2021 року педагогічні працівники, які не бажають проходити сертифікацію, проходять атестацію згідно із законодавством. При цьому законопроект не дає відповіді на питання: чи збережеться рівень оплати праці для працівників, які до 2021 року скористаються правом не проходити сертифікацію, а будуть атестуватися за старими правилами.

У свою чергу проектом Закону «Про освіту» не збережено гарантії щодо фіксованих розмірів надбавок за вислугу років педагогічним, науково-педагогічним працівникам залежно від стажу у розмірах: понад 3 роки – 10%, понад 10 років – 20%, понад 20 років – 30%.

Не збережено гарантії щодо встановлення середніх посадових окладів науково-педагогічним працівникам вищих навчальних закладів третього та четвертого рівнів акредитації на рівні подвійної середньої заробітної плати працівників промисловості.

Під час роботи круглого столу Лілія Гриневич сказала, що закон «Про освіту» буде прийматися в дуже складний час, коли йде загальне скорочення бюджетних видатків. «Ми закладаємо реформу, а кожна реформа потребує інвестицій. Ця реформа накладається на податкову реформу, яка має полягати в зменшенні податків. Якщо зменшуються ставки податків в країні, автоматично зменшується обсяг державного бюджету, бо він складається з цих податків», повідомила Голова Комітету.

Також вона зауважила, що якщо податкова реформа буде ухвалена, то наступного року, видаткова частина бюджету буде скорочена, а освіта як один з найбільших видаткових секторів бюджету буде потерпати від нестачі грошей.

Під час свого виступу Лілія Михайлівна акцентувала увагу присутніх на статті 57. Як відомо, з цієї статті свого часу було вилучено положення про середні посадові оклади педагогічних і науково-педагогічних працівників відповідно на рівні не нижче від середньої заробітної плати і подвійної середньої зарплати працівників промисловості. Їх зараз в законі фактично немає. Так само ці позиції ніколи не виконувалися.

«У законопроекті немає планки, до якої ми маємо прагнути щодо оплати праці педагогічних працівників, яка б позиціонувала педпрацівника в середній клас», - сказала Лілія Гриневич.

Голова Комітету переконана, що необхідно зберегти у законопроекті норму чинного Закону щодо розмірів надбавок за вислугу років залежно від стажу у відсотках до посадового окладу. Адже вислуга років – це те, що цінується у всіх країнах світу.

Що ж стосується права педагогічних та науково-педагогічних працівників на забезпечення житлом в першочерговому порядку, то ця норма є у Житловому кодексі. В свою чергу, Лілія Михайлівна наполягатиме на тому, щоб ця норма була включена в законопроект «Про освіту», на випадок якщо до Житлового кодексу будуть внесені зміни.

На круглому столі було повідомлено, що 9 грудня відбудуться парламентські слухання щодо обговорення законопроекту «Про освіту».


profspilka.kiev.ua ( http://profspilka.kiev.ua/publikacii/novyny/4098-krugliy-stl-za-uchastyu-golovi-komtetu-vru-z-pitan-nauki-osvti.html#http://profspilka.kiev.ua/uploads/posts/2015-11/1447426774_014-ks_gryn.jpg )



Додатково:

МОН доопрацювало законопроект «Про освіту»: КМОППОіНУ акцентує увагу на звуженні прав та гарантій освітян ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4385 )

Проект Закона об образовании - основные инновации ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4408 )

Комітет з питань науки і освіти вважає, що проект закону України «Про професійну освіту» потрібно доопрацювати ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4399 )



Огигінал новини «КМОППОіНУ: Круглий стіл за участю Голови Комітету ВРУ з питань науки і освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4420
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php