Україна заробляє на іноземних студентах $500 млн на рік


У Міносвіти сподіваються на експортний потенціал наших вишів

Іноземні студенти вливають в економіку України $504 млн за рік: кожен з 63 тис. студентів платить приблизно $2 тис. за навчання і статистично ще три таких торби в інші потреби. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Олег Дерев'янко.

"За сьогоднішнім курсом це десь 11 млрд грн, а це майже повна сума фінансування державного вищої освіти в Україні", – зазначив він.

За даними заступника міністра, держава виділяє на фінансування вищої освіти в цілому 16 млрд грн на рік. Проте показник надходжень від іноземних студентів може бути і вище: за оцінкою Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності кількість іноземних студентів в Україні за 2013-2014 роки склало майже 70 тис. Або 4,1% від загальної кількості (1724000).

В рамках форуму, організованого Центром розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, пройшла дискусія про роль партнерства бізнесу і університетів для розвитку інновацій.

Дерев'янко в ході обговорення підкреслив, що освіту можна розглядати як економічну категорію і як галузь, що має експортний потенціал. Так залучення більшої кількості іноземних студентів дозволить принести ще більше коштів економіці країни безпосередньо, не тільки через підготовку або розвиток людського капіталу.

У свою чергу заступник міністра фінансів Оксана Маркарова запевнила, що Мінфін готовий сприяти розвитку освіти. Так міністерство почало реформу децентралізації в галузі, в рамках якої передає безпосередньо Міносвіти і університетам разом з бюджетними коштами, більшою автономією також і велику відповідальність за використані гроші. На думку О.Маркаровой, це дозволить відокремити повноцінно діючі університети від "фейкових", надавати фінансову допомогу першим і "не тягнути" далі останніх.

При цьому О.Деревянко зазначив, що бурхливий розвиток університетів почнеться із зміною їх статусу з бюджетних установ на прибуткові організації, що дозволить впровадити нові принципи фінансування.

За його оцінкою, в ході реформування освітньої галузі кількість університетів в країні має скоротитися до максимум 60-70 закладів (сьогодні – 317), які акцентують свою діяльність на науковій роботі. Крім того, в пріоритеті також створення трирівневої дванадцятирічної школи (початкової, середньої та старшої-спеціальної) та підвищення престижності середньої профосвіти. Так на розвиток шкіл вже направлено 100 млн грн.

За даними Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, Україна посідає 74-те місце за рівнем співпраці університетів і бізнесу в сфері досліджень і розробок, 29-те місце за кількістю вчених та інженерів і 50 місце за кількістю заявок за процедурою РСТ (3,6 заявок на мільйон населення). У рейтингу інноваційних країн Bloomberg за 2015-й Україна посідає 33-тє місце.

За індексом конкурентоспроможності за 2015-2016 роки Україна на 79-му місці (з 140 країн), по глобальному інноваційному індексом за 2015-й на 64-му місці (з 141 країни).

При цьому витрати на освіту в Україні становлять 6,7% від ВВП країни, витрати на дослідження і розробки – 0,8% від ВВП.




Огигінал новини «Україна заробляє на іноземних студентах $500 млн на рік» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4382
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php