МОН: Щодо фінансування органів студентського самоврядування


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


Керівникам вищих
навчальних закладів


Щодо фінансування органів студентського
самоврядування


Відповідно до статті 40 Закону України «Про вищу освіту» фінансовою основою діяльності органів студентського самоврядування є кошти, визначені вченою радою вищого навчального закладу в розмірі не менш як 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих вищим навчальним закладом від основної діяльності. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення.

Узагальнення практик щодо здійснення такого фінансування у вищих навчальних закладах України дозволяє виокремити дві моделі фінансування органів студентського самоврядування.

За першою моделлю, витрати на виконання завдань та здійснення повноважень органів студентського самоврядування покривають за рахунок платежів, які здійснюються безпосередньо вищим навчальним закладом. Проте, такі платежі здійснюються виключно на підставі пропозицій керівника органу студентського самоврядування відповідно до затвердженого кошторису на відповідний бюджетний період. Бухгалтерія та фінансовий (фінансово-економічний) відділ вищого навчального закладу допомагають органам студентського самоврядування у належному складанні фінансової та бухгалтерської звітності.

Водночас, відповідно до частини п’ятої статті 40 Закону України «Про вищу освіту», органи студентського самоврядування можуть мати власні банківські рахунки. Вищезазначена норма законодавства уможливлює впровадження іншої моделі фінансування студентського самоврядування, яка передбачає його фінансову автономію за рахунок акумулювання відповідних коштів на окремих рахунках та їх використання з таких рахунків.

Реалізація цієї моделі є можливою за умови здійснення діяльності органів студентського самоврядування у формі юридичної особи, якій притаманна організаційна, майнова і фінансово-господарська самостійність. Частиною четвертою статті 40 Закону України «Про вищу освіту» також визначено організаційно-правову форму такої юридичної особи - громадська організація.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до частини шостої статті 10 Закону України «Про громадські об’єднання» процес утворення громадської організації передбачає необхідність отримання згоди навчального закладу на використання своєї назви у назві утворюваної організації, а також на розміщення відповідної юридичної особи за юридичною адресою вищого навчального закладу. У зв’язку з цим, Міністерство звертає особливу увагу на те, що відповідно до частини третьої статті 34 Закону України «Про вищу освіту» керівник вищого навчального закладу повинен сприяти діяльності органів студентського самоврядування. Відтак, у разі надходження звернень від органів студентського самоврядування до керівника вищого навчального закладу щодо початку процесу утворення відповідної громадської організації, Міністерство просить розглянути можливість здійснення відповідних процедур.

Звертаємо увагу на те, що ухвалення рішення про державну реєстрацію органу студентського самоврядування як громадської організації відноситься до виключної компетенції конференції студентів вищого навчального закладу. Визначення організаційних питань діяльності відповідної громадської організації здійснюється студентським самоврядуванням самостійно і без втручання адміністрації вищого навчального закладу, але з врахуванням вимог передбачених законодавством.

У разі утворення громадської організації відповідно до вимог законів «Про вищу освіту» та «Про громадські об’єднання», кошти, визначені вченою радою вищого навчального закладу в розмірі не менш як 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих вищим навчальним закладом від основної діяльності, що підлягають спрямуванню на діяльність органів студентського самоврядування, підлягають перерахуванню безпосередньо на банківські рахунки такої організації. У цьому випадку укладається договір між вищим навчальним закладом та громадською організацією, який має передбачати умови та строки здійснення відповідних платежів. Кошти, які передаються громадській організації, обліковуються відповідно до бюджетного законодавства України.

Відповідно до частини другої статті 23 Закону України «Про громадські об’єднання», у разі отримання громадським об’єднанням фінансової допомоги за рахунок бюджетних коштів воно зобов’язане подавати та оприлюднювати звіти про їх використання. Аналогічна норма встановлена й частиною одинадцятою статті 40 Закону України «Про вищу освіту».

Вибір моделі фінансування здійснюється органами студентського самоврядуванням самостійно; керівництво вищого навчального закладу може сприяти в реалізації будь-якої з цих моделей, зокрема, шляхом прийняття відповідних управлінських рішень.



Міністр
С.М. Квіт



old.mon.gov.ua ( http://old.mon.gov.ua/ua/about-ministry/normative/4504- )



Додатково:

МОН: Роз’яснення з питань, що стосуються функціонування студентського самоврядування на рівні гуртожитку (студентського містечка) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=4376 )

МОН: Щодо погодження рішень органами студентського самоврядування ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4374 )

МОН: Щодо виборів до органів студентського самоврядування вищих навчальних закладах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=4377 )



Огигінал новини «МОН: Щодо фінансування органів студентського самоврядування» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4375
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php