«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету


«УНН» ( http://www.unn.com.ua/uk/news/1480861-vchena-rada-nau-vimagaye-vid-mon-ponoviti-statut-universitetu ): Вчена рада Національного авіаційного університету (НАУ) прийняла рішення про направлення звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта щодо скасування незаконного наказу МОН про відміну Статуту університету. Про це передає кореспондент УНН.

Під зверненням до МОН підписалися 84 члени Вченої ради НАУ, включно із виконувачем обов’язків ректора університету Володимиром Харченком.

Члени Вченої ради припускають, що міністр освіти і науки С.Квіт міг не розібратися в тому, що він підписав, тому й вийшов прецедент із незаконним скасуванням Статуту НАУ.

“Міністра освіти і науки підставили люди, які його оточують. Це їх потрібно покарати за таке незаконне рішення. Адже вони самі у Міністерстві затверджували нам Статут. Ми повинні допомогти міністру”, — висловився проректор із учбової частини НАУ Анатолій Полухін.

Також, працівники вузу заявили про те, що у разі нереагування міністра С.Квіта на звернення Вченої ради НАУ, вони будуть звертатися до Президента, Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.


“Якщо наше звернення до міністра не допоможе, ми залишаємо за собою право звертатися до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та Верховної Ради України. Такі незаконні дії Міністерства освіти і науки не повинні залишатися безкарними”, — наголосив професор НАУ Валерій Азарсков.

Як повідомляв УНН, Міністерство освіти і науки направило до Національного авіаційного університету наказ № 712 про скасування Статуту ВНЗ, який напередодні вже був затверджений міністром.

«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-2015-1.JPG )


«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-2015-2.JPG )


У наказі за підписом Сергія Квіта не названі причини скасування Статуту Національного авіаційного університету. Крім того, наказ від Міносвіти датований 3 липня, надійшов до НАУ тільки 9 липня.

На Вченій Раді НАУ начальник юридичного відділу НАУ Валентина Паламарчук у своєму виступі наголосила, що сам наказ Міносвіти є незаконним, адже Статут НАУ виписувався чітко відповідно до діючого законодавства і вже був затверджений міністром.

“Сам по собі наказ є не правильним. Наш Статут чітко відповідає законодавству. Я особисто ходила до Міністерства на погодження. Статут погоджувався протягом двох місяців. І цей Статут вони погодили, і був наказ міністра щодо затвердження нашого Статуту. Як можна раптом, через три місяці виявити, що цей документ не відповідає закону? Я ще раз наголошую, наш Статут відповідає всім вимогам законодавства, тому що ми його виписували чітко згідно з чинним законодавтсвом. І жоден університет не зацікавлений у тому, щоб вийти за межі закону і не правильно писати Статути”,
— пояснила юрист.

Як зазначив голова вченої Ради НАУ Ярослав Козачок, незаконні дії МОН можуть зірвати вступну кампанію НАУ.

“Якщо наказ про скасування Статуту набуде чинності, тоді ми не маємо права проводити ані вступну компанію, ані вибори ректора”, — зауважив він.

Також нагадаємо, що студенти НАУ впевнені, що їх ВНЗ піддався рейдерському захопленню не без допомоги Міністерства освіти і науки України, та вимагають від міністра Сергія Квіта скасувати своє абсурдне рішення про скасування Статуту НАУ.

Довідка: Національний авіаційний університет — один із найпотужніших авіаційних вищих навчальних закладів світу, де навчається понад 50 тисяч слухачів, серед них 1200 іноземних студентів із 49 країн світу.

Навчальний процес забезпечує висококваліфікований науково-педагогічний колектив, у складі якого 15 академіків та членів-кореспондентів НАН України, 270 докторів наук, професорів і понад 900 кандидатів наук, доцентів.

У період з 30 червня до 08 липня 2015 року в Національному авіаційному університеті працювала ( http://nau.edu.ua/ua/news/2015/6/shanovn%D1%96-sp%D1%96vrob%D1%96tniki-ta-studenti-!.html ) комісія ДЕРЖАВНОЇ ІНСПЕКЦІЇ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3636 )


ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ

ПРОГРАМА
ІНСПЕКТУВАННЯ ВНЗ ЗА НАПРЯМОМ ВИКОНАННЯ ВИЩИМИ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ ТА ЇХ СТРУКТУРНИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ПОЛОЖЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ, ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ІНШИХ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ З ПИТАНЬ ОСВІТИ


Київ – 2015


ПЕРЕДМОВА


Програму інспектування ВНЗ закладів за напрямом виконання вищими навчальними закладами та їх структурними підрозділами положень Конституції, законів України, інших нормативно-правових актів з питань освіти розроблено на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 411-р «Про надання Державній інспекції навчальних закладів дозволу на проведення перевірки» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4047 ) відповідно до Законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556 – УІІ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3442 ), постанов Кабінету Міністрів України від 03.05.2012 № 353 «Про затвердження Порядку державного інспектування навчальних закладів» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1860 ), від 08.08.2007 № 1019 «Про ліцензування діяльності з надання освітніх послуг» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3186 ), наказу МОН України від 24.12.2003 № 847 «Про затвердження Ліцензійних умов надання освітніх послуг, Порядку здійснення контролю за дотриманням ліцензійних умов надання освітніх послуг, Положення про експертну комісію та порядок проведення ліцензійної експертизи та Типового положення про регіональну експертну раду з питань ліцензування та атестації навчальних закладів» із змінами та доповненнями, внесеними наказом МОНмолодьспорту України від 29.11.2011 № 1377, інших нормативних і розпорядчих документів у сфері вищої освіти.

Мета інспектування – визначення рівня відповідності освітньої діяльності вищих навчальних закладів та їх структурних підрозділів вимогам чинного законодавства у сфері освіти і державним стандартам вищої освіти, зокрема Ліцензійним умовам надання освітніх послуг у сфері вищої освіти; здійснення аналізу стану управлінської діяльності щодо організації освітнього процесу, навчально-методичної і наукової роботи, ефективності використання педагогічного та науково-педагогічного потенціалу і матеріальних ресурсів, забезпечення розвитку та ефективності використання матеріально-технічної бази і об’єктів соціальної сфери, функціонування системи внутрішнього забезпечення якості.

Зміст програми передбачає перевірку забезпечення вищих навчальних закладів педагогічними та науково-педагогічними кадрами, матеріально-технічними, навчально-методичними та інформаційними ресурсами відповідно до встановлених нормативів і вимог для підготовки фахівців з вищою освітою; формування контингенту студентів; забезпечення вищих навчальних закладів нормативно-правовими та розпорядчими документами з планування роботи ВНЗ; стану управлінської діяльності щодо організації освітнього процесу, забезпечення курсового та дипломного проектування та системи внутрішнього контролю за провадженням освітньої та фінансово-господарської діяльності вищого навчального закладу.

До програми додаються таблиці, які характеризують загальні показники освітньої діяльності ВНЗ, необхідність заповнення яких визначає голова комісії. В ході перевірки можуть бути запропоновані інші робочі таблиці.

«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-perevirka-2015-1.JPG )
«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-perevirka-2015-2.JPG )
«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-perevirka-2015-3.JPG )
«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-perevirka-2015-4.JPG )
«УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету ( /prog/data/upimages/nau-perevirka-2015-5.JPG )




За інформацією:
unn.com.ua ( http://www.unn.com.ua/uk/news/1480861-vchena-rada-nau-vimagaye-vid-mon-ponoviti-statut-universitetu ),
nau.edu.ua ( http://nau.edu.ua/ua/news/2015/6/shanovn%D1%96-sp%D1%96vrob%D1%96tniki-ta-studenti-!.html )



Додатково:


МОН: «Про підготовку до повторного оголошення конкурсу на заміщення посади ректора Національного авіаційного університету» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4297 )

МОН України: «Про внесення змін до наказу від 01.07.2015 №699» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=4298 ) ("В зв'язку з необхідністю належного оформлення результатів позапланового внутрішнього аудиту в НАУ...")

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка: "Систему освітянського законодавства потрібно якнайшвидше синхронізувати" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4161 )



Огигінал новини ««УНН»: Вчена Рада НАУ вимагає від МОН поновити Статут університету» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4185
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php