Центр дослідження суспільства: Моніторинг прозорості національних ВНЗ 2015


Дослідження присвячене проблемі використання прозорості університетів як одного з інструментів забезпечення та підвищення якості вищої освіти.

Звіт складається з двох частин. Перша присвячена міжнародному контексту інструменталізації прозорості університетів. Описані основні практики застосування відкритості університетів у Франції, Англії, Нідерландах та Росії. Французький досвід переданий крізь призму об’єднання вишів. Прозорість англійських університетів розглядається під кутом зору вступної кампанії та інформування абітурієнтів. Голландський досвід описаний з акцентом на стратегічному плануванні, яке здійснюють університети. Також окрема стаття присвячена бліц-огляду боротьби з корупцією за допомогою прозорості закордоном.

Друга частина присвячена моніторингу прозорості національних ВНЗ в Україні, який тривав протягом півроку з жовтня 2014 по березень 2015 року. Результати моніторингу показали, як університети публікують на своїх сайтах інформацію, присвячену освітнім програмам, фінансовим та адміністративним аспектам, а також стратегічному плануванню. Також описана методологія моніторингу, згідно з якою кожен університет у підсумку отримав відповідний рейтинговий бал. Наприкінці подано узагальнені рекомендації для університетів та Міносвіти щодо вдосконалення та підвищення рівня прозорості українських університетів. Окрім того, в рамках проекту кожен національний ВНЗ отримав індивідуальні рекомендації про те, як підвищити власний рівень прозорості для підвищення якості вищої освіти, залучення більш мотивованих абітурієнтів та пошуку додаткових джерел фінансування.

Центр дослідження суспільства: Моніторинг прозорості національних ВНЗ 2015 ( /prog/data/upimages/proznac-vnz-2015-1.JPG )


Центр дослідження суспільства: Моніторинг прозорості національних ВНЗ 2015 ( /prog/data/upimages/proznac-vnz-2015-2.JPG )


Центр дослідження суспільства: Моніторинг прозорості національних ВНЗ 2015 ( /prog/data/upimages/proznac-vnz-2015-3.JPG )


Докладніше на сайті cedos.org.ua ( http://www.cedos.org.ua/uk/osvita/monitorynh-prozorosti-natsionalnykh-vnz-2015-zvit )



cedos.org.ua ( http://www.cedos.org.ua/uk/osvita/monitorynh-prozorosti-natsionalnykh-vnz-2015-zvit )




Додатково:


Рейтинг прозорості національних ВНЗ 2014: зведена таблиця з балами ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3128 )

Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2743 )



Огигінал новини «Центр дослідження суспільства: Моніторинг прозорості національних ВНЗ 2015» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4184
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php