Ректор КНУ імені Тараса Шевченка: "Систему освітянського законодавства потрібно якнайшвидше синхронізувати"


1 липня 2015 р. під головуванням Лілії Гриневич відбулося розширене засідання Комітету з питань науки і освіти Верховної ради України. На ньому розглядалося питання «Про стан імплементації Закону України «Про вищу освіту».

Виступ на засіданні Президента Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, ректора КНУ імені Тараса Шевченка академіка НАНУ Леоніда Губерського:


Шановна Ліліє Михайлівно! Шановний Сергію Мироновичу!
Шановні народні депутати! Шановні колеги!

Минув рік від прийняття Верховною Радою України Закону «Про вищу освіту» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3442 ). За цей час відбулося багато подій на освітянській ниві і вже можемо зробити певні висновки.

Перше. Закон став поштовхом для освітянської спільноти та широких кіл громадськості до дискусій про зміст і форму освітнього процесу, про реальну та уявну автономію, про якість освіти та перспективи її поліпшення в Україні. Це позитивний результат, і при розробці нового «Закону про освіту» цю громадську складову освіти слід якомога суттєвіше врахувати, – щоб прийняття юридичних норм вже лягало на підготовлений грунт – коли громадськість розуміє їх зміст.

Друге. Закон розширив автономію університетів (щоправда, далеко не все тут реалізоване – навіть у тій самій фінансовій автономії). Водночас, склалося так, що далеко не всі виявилися готовими до такої автономії – тому варто, мабуть, якомога ширше проводити роз’яснювальну роботу, тренінги та навчання. Можу сказати, що за цей навчальний рік на базі нашого Університету пройшло понад півсотні міжнародних, загальноукраїнських та регіональних заходів, не кажучи вже про локальні – де обговорювали питання, пов’язані з упровадженням Закону – обмінювалися досвідом і методиками, слухали закордонних експертів, обговорювали конкретні документи тощо. Іншого шляху, на мою думку, немає – примусом нині нікого не заженеш до автономії чи до будь-чого іншого.

Третє. Прийняття Закону поставило вимогу створення великої кількості підзаконних нормативно-правових актів. На жаль, маємо тут певні затримки, скажімо, з Постановою Уряду про стипендіальне забезпечення відповідно до рейтингової системи, що є вимогою Закону, чи повноцінним положенням про академічну мобільність. У структурі вишів працюють окрім наукових і науково-педагогічних – також і педагогічні працівники – а норми їх атестації відсутні. Два коледжі та Український фізмат ліцей нашого університету не є юридичними особами, а тому отримують документи про загальну середню освіту за оплату – бо в законодавстві безкоштовна видача атестатів передбачена лише для юридичних осіб … І таких прикладів чимало. Закликаю всіх присутніх, всю освітянську спільноту до напруженої праці, адже зрозуміло що ні Комітет Верховної ради, ані наше Міністерство освіти самостійно напрацювати цю нормативну базу не можуть.

Четверте. Рік – це надто малий проміжок аби отримати суттєві зрушення і достатній час – щоб побачити слабкі місця. На нашу думку, всю систему освітянського законодавства потрібно якнайшвидше синхронізувати. Адже ті ж працівники коледжів, які нині готують молодших спеціалістів, поки що не розуміють власного місця в структурі освіти, а це призводить до непотрібної соціальної напруги і неадекватних наслідків. Тому від імені Спілки ректорів просили би і комітет, і міністерство сформувати ефективну комунікацію – аби кожна освітянська ланка отримала власне місце в системі української освіти...

Підсумовуючи, хотів би подякувати всім освітянам – як присутнім тут, так і тим, хто не зміг потрапити на нинішній захід, за копітку і почесну працю. Попереду у нас – вступна кампанія, що відбуватиметься за новими правилами, і яку потрібно провести так, щоб довіра до української освіти почала відроджуватися і зростати. До цього закликаю всі університетські колективи.


univ.kiev.ua ( http://www.univ.kiev.ua/news/6693 )




Додатково:

«ФАКТИ.ICTV»: Міносвіти - тисячі студентів залишилися без дипломів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4176 )

100 днів МОН, версія 2.0: Імплементація Закону «Про вищу освіту» потребує розробки більше 40 нормативно-правових актів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3943 )

«ЗІК»: Як заробити мільйон на українській освіті, — розслідування ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2922 )

МОН: БЕЗКОШТОВНОГО ДОСТУПУ ДЛЯ ВНЗ УКРАЇНИ ДО ЄДЕБО НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1875 )



Огигінал новини «Ректор КНУ імені Тараса Шевченка: "Систему освітянського законодавства потрібно якнайшвидше синхронізувати"» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4161
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php