Апеляційна заява щодо результатів зовнішнього незалежного оцінювання,


Відповідно до Порядку визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16 березня 2015 року № 300, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 березня 2015 року за № 359/26804, результат зовнішнього оцінювання є предметом апеляції.



У разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результату зовнішнього оцінювання з певного предмета учасник зовнішнього оцінювання може подати апеляційну заяву в письмовій формі на ім’я директора Українського центру оцінювання якості освіти.

Зразок заяви. ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/4144/apelyaciya_zayava.doc )

Прийом апеляційних заяв відбувається протягом п’яти календарних днів із дня офіційного оголошення результатів зовнішнього оцінювання за підсумком зовнішнього оцінювання з певного предмета. У разі подання апеляційної заяви за допомогою поштового зв’язку дата подання визначається за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті.

Апеляційні заяви радимо надсилати рекомендованим листом за адресою: 04053, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського, 5 (із поміткою «Апеляційна комісія УЦОЯО»).

Розгляд апеляційних заяв щодо результатів здійснюється апеляційною комісією Українського центру оцінювання якості освіти протягом п’ятнадцяти днів з урахуванням дня їх надходження. Апеляційні заяви, подані пізніше встановленого строку, не розглядаються. Під час розгляду апеляційної заяви до уваги не беруться записи, зроблені учасником зовнішнього оцінювання в зошиті із завданнями сертифікаційної роботи.

Інформація про дату, час і місце проведення засідання апеляційної комісії розміщується на інформаційній сторінці учасника зовнішнього оцінювання, створеній на офіційному веб-сайті Українського центру.

Списки осіб, заяви яких розглядатимуться на засіданнях, розміщуються тут >>> ( ).

Учасники зовнішнього оцінювання, апеляційні заяви яких винесені на розгляд, та (або) їх представники можуть бути присутні на засіданні апеляційної комісії.

Заявник може відкликати апеляційну заяву до початку її розгляду на засіданні апеляційної комісії. У такому випадку розгляд заяви припиняється.

У ході розгляду апеляційних заяв здійснюються технічна та предметна перевірки. Технічна перевірка виконання завдань сертифікаційної роботи проводиться з метою встановлення правильності визначення результату зовнішнього незалежного оцінювання під час автоматизованої комп᾿ютерної обробки. Предметна перевірка виконання завдань сертифікаційної роботи передбачає встановлення об᾿єктивності оцінювання відкритих завдань сертифікаційної роботи шляхом проведення повторного оцінювання завдань.


Апеляційна комісія за наслідками розгляду апеляційних заяв приймає на відкритому засіданні одне з таких рішень:

  • відмовити в задоволенні апеляційної заяви (результат не змінюється);

  • задовольнити апеляційну заяву (відновлення результату, якщо його було анульовано; підвищення або зниження результату).

Інформація про прийняте апеляційною комісією рішення розміщується на інформаційній сторінці протягом наступного робочого дня після прийняття рішення, але не пізніше трьох робочих днів із дня прийняття рішення.



Зразок заяви:




Огигінал новини «Апеляційна заява щодо результатів зовнішнього незалежного оцінювання,» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4144
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php