Результати експрес-аналізу виконання окремих завдань сертифікаційної роботи з української мови і літератури


Український центр оцінювання якості освіти завершив обробку бланків відповідей типу А учасників зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури.



За підсумками цієї роботи здійснено експрес-аналіз виконання завдань.

Результати експрес-аналізу показали, що завдання до тексту Г. Пагутяк «Маленький шлях – не для людей...» без проблем виконали учасники, які вибрали поглиблений рівень сертифікаційної роботи. Психометричні показники виконання зазначених завдань у межах цієї групи можна визначити як нормальні. Учасники зовнішнього оцінювання, які вибрали базовий рівень тесту з української мови і літератури, виконали два завдання з п’яти в оптимальному режимі. Психометричні показники результатів виконання цих завдань відповідають значенням, прийнятним для завдань, які є складними. Три завдання мають незадовільні психометричні характеристики.

Ураховуючи результати експрес-аналізу, прийняті такі рішення:

1. Доручити предметній фаховій комісії з української мови розглянути питання щодо завдань, які мають незадовільні психометричні характеристики:

• про доцільність урахування результатів виконання цих завдань для державної підсумкової атестації з української мови;

• про можливість уважати відповіді, що їх дали учасники зовнішнього оцінювання, виконуючи такі завдання, близькими до правильних.

2. Доручити апеляційній комісії розглянути механізм оцінювання завдань до тексту Г. Пагутяк «Маленький шлях – не для людей...» з урахуванням їхніх психометричних характеристик за результатами експрес-аналізу та на підставі рішень предметної фахової комісії з української мови.

Із результатами експрес-аналізу можна ознайомитися - ТУТ ( /prog/data/attach/4041/ex_ukr.pdf ).

Відповідно до плану обробки матеріалів і визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури засідання предметної фахової комісії для повторної експертної оцінки тестових завдань і встановлення правильних відповідей до них відбудеться до 8 травня.






Огигінал новини «Результати експрес-аналізу виконання окремих завдань сертифікаційної роботи з української мови і літератури» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4041
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php