УжНУ здобув статус єдиного в Україні «Центру навчання NVIDIA CUDA C/C++»


Упродовж останніх років кафедра фізики напівпровідників Ужгородського національного університету налагодила плідну співпрацю зі всесвітньовідомими компаніями «ARM», «Texas Instruments», «XILINX», «Silicon Labs», «Freescale», «ALTERRA».

За результатами співпраці отримані обладнання та ліцензії на програмне забезпечення, які дають змогу суттєво підняти рівень лабораторних робіт з курсів аналогової схемотехніки, вивчати новітні методи розробки пристроїв на основі програмованих логічних матриць, оволодівати програмуванням та застосуванням сучасних контролерів у різних галузях, засвоювати основи роботи цифрових сигнальних процесорів.

З метою налагодження співпраці з провідними компаніями та задля перевірки власних здібностей, команди студентів кафедри фізики напівпровідників регулярно беруть участь у міжнародних конкурсах робіт з електроніки. Цього року наші студенти залучені до освітніх конкурсів «Innovation Challenge Europe – 2015», «Innovate Europe Design Contest – 2015», «Open Hardware Design Contest – 2015». Для заохочення команди-учасниці отримують додаткове обладнання, яке після закінчення роботи над конкурсним проектом використовується для навчання. Студенти долучаються до роботи з найсучаснішим устаткуванням та програмним забезпеченням, дістають можливість реалізації своїх інноваційних ідей, які в майбутньому можуть стати основою успішного бізнес проекту (наприклад, через сайт www.kickstarter.com ( http://www.kickstarter.com/ )). Здорова конкуренція, що виникає між різними командами, стимулює творчий процес та навчання, а викладач, який курує команди, може замовляти значну кількість електронних компонент (мікросхем, датчиків та ін.) для виконання конкурсних проектів та забезпечення навчального процесу.

І ось нова приємна новина – зусиллями кафедри фізики напівпровідників Ужгородський національний університет здобув статус «Центру навчання NVIDIA CUDA C/C++». Фактично ми дістали певне представництво американської компанії «NVIDIA Corporation» – найбільшого розробника графічних прискорювачів та процесорів, а також наборів системної логіки. Наразі це єдиний такий центр в Україні. У світі понад дві сотні центрів навчання CUDA, наприклад, вони є в університетах Стенфорда, Оксфорда, Кембриджу. CUDA – це архітектура паралельних обчислень від «NVIDIA Corporation», що дозволяє істотно збільшити обчислювальну потужність сучасних комп’ютерів за рахунок використання графічних процесорів. Десятка кращих «суперкомп’ютерів» світу (наприклад відомі Cray) використовують CUDA для досягнення максимальної швидкодії. Технологія CUDA широко застотовується в різних галузях науки – обчислювальній хімії, фізиці та біології, моделюванні динаміки рідин, комп’ютерній томографії, обробці відео та зображень, нейронних мережах тощо.

Для організації навчання за програмою NVIDIA CUDA нашому університету надано мікро-«суперкомп’ютери» NVIDIA Jetson TK1, підручники та методичні розробки. Програма центру навчання частково буде включена в курс «Мікропроцесорна техніка» зі спеціальності «Мікро- та наноелектроніка». По-новітньому обладнана лабораторія також буде відкрита для всіх охочих студентів та співробітників університету. На основі отриманих технологій створюється обчислювальний кластер зі швидкодією 1,5 ТФлопс, який, окрім навчального процесу, буде залучений до проведення наукових досліджень.

uzhnu.edu.ua ( http://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/uzh-univer-zdobuv-status-yedinogo-v-ukr-centru-navchannya-NVIDIA.htm )



Додатково:

Ректор Ужгородського національного університету: «Хочу, щоб кожен працівник УжНУ міг пристойно заробляти» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3472 )



Огигінал новини «УжНУ здобув статус єдиного в Україні «Центру навчання NVIDIA CUDA C/C++»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4004
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php